Managerul Spitalului Floreasca şi un medic de la ATI, cercetaţi pentru favorizarea lui Năstase

Managerul Spitalului Floreasca, Radu Macovei, şi medicul Simona Bragadireanu, de la secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI), sunt cercetaţi de procurorii DNA pentru favorizarea lui Adrian Năstase.

733 afișări
Imaginea articolului Managerul Spitalului Floreasca şi un medic de la ATI, cercetaţi pentru favorizarea lui Năstase

Managerul Spitalului Floreasca şi un medic de la ATI, cercetaţi pentru favorizarea lui Năstase (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins cercetările în dosarul în care în 26 iunie au fost puşi sub învinuire medicul Şerban Brădişteanu, Gheorghe Dumitru, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, Nicolae Costea şi Marian Apostol, ofiţeri de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Capitalei, pentru favorizarea lui Adrian Năstase.

DNA a anunţat, miercuri, că în acelaşi dosar procurorii îi cercetază pe medicii Radu Alexandru Macovei, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, şi Simona Petrica Bragadireanu, de la secţia de Terapie Intensivă a unităţii sanitare, pentru favorizarea infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie.

În ordonanţa de extindere a cercetărilor şi de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că Radu Macovei şi Simona Bragadireanu, prin atitudinea lor, au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului premier Adrian Năstase.

Procurorii le-au adus miercuri la cunoştinţă celor doi medici acuzaţiile din acest dosar.

În 26 iunie, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de medicul Şerban Brădişteanu, Gheorghe Dumitru, Nicolae Costea şi Marian Apostol, pentru favorizarea infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie.

Potrivit procurorilor, există date şi indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei de doi ani de închisoare aplicate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului premier Adrian Năstase.

În acest dosar a fost audiat atunci şi medicul Ioan Lascăr, în calitate de martor.

Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, şi şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Şerban Brădişteanu, l-au operat pe Adrian Năstase în 21 iunie.

Şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a fost convocat atunci pentru audiere, în calitate de martor, în cazul neexcutării mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. În 21 iunie, Năstase a fost operat de o echipă din care au făcut parte şi medicii Ioan Lascăr şi Şerban Brădişteanu.

Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie verifică procedura derulată de cei doi poliţişti care au mers la locuinţa lui Năstase pentru a pune în executare mandatul de condamnare a acestuia, de la intrarea în imobilul din strada Zambaccian şi până la preluarea fostului premier de către ambulanţă, după tentativa de sinucidere.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, declara, în 26 iunie, că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Năstase şi că urmează să fie verificate toate actele medicale.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, în urma căreia acesta a fost internat şi operat la Floreasca, a generat unele suspiciuni în spaţiul public legate de îngrijrile de care ar fi avut nevoie fostul premier şi de diagnosticul lui.

Adrian Năstase a fost audiat, în 16 iulie, la Penitenciarul Rahova în legătură cu tentativa sa de sinucidere din seara de 20 iunie, când poliţiştii au venit la domiciliul său pentru a pune în executare mandatul de încarcerare.

Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" a transmis procurorilor, în 13 iulie, concluziile raportului de expertiză medico-legală în acest caz.

Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, ministrului Sănătăţii să transmită medicilor, inclusiv managerului Spitalului Floreasca, regretul său pentru faptul că sunt anchetaţi "deoarece sunt medici", arătând că doar în 1952, în timpul regimului Stalin, doctorii au mai fost astfel anchetaţi.

"Astăzi mi-am amintit din lecturile mele istorice, că a mai fost un proces al medicilor: în 1952, Stalin i-a anchetat pe medici, dar din fericire a murit la timp şi au fost eliberaţi. Îmi doresc ca în 2012 să nu reluăm un episod din 1952", a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici