Adomniţei: Doar 58% din unităţile de învăţământ au autorizaţii de funcţionare

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a afirmat, miercuri, în faţa Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, că până la această oră doar 58% din unităţile de învăţământ au autorizaţie de funcţionare.

1 afișare
Imaginea articolului Adomniţei: Doar 58% din unităţile de învăţământ au autorizaţii de funcţionare

Adomniţei: Doar 58% din unităţile de învăţământ au autorizaţii de funcţionare

Adomniţei a spus că până pe 12 septembrie din cele 24.063 grădiniţe, şcoli şi alte structuri ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării, doar 13.931 au autorizaţii sanitare de funcţionare, reprezentând o proporţie de 58%.

El a menţionat că 2.193 dintre aceste unităţi nu au depus încă solicitări pentru autorizaţii, 5.721 nu au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare din cauza lipsei apei sau a grupurilor sanitare, iar altele 2.264 nu au încheiate lucrările contractate.

Pe de altă parte, Adomniţei a afirmat, răspunzând întrebărilor deputaţilor din Comisia de învăţământ, că principala cauză a slabei absorbţii a fondurilor alocate de minister structurilor locale o reprezintă neîncheierea de contracte de către unităţile de învăţământ pe plan local.

El a spus că, la nivelul Bucureştiului, se înregistrează un grad de absorbţie al fondurilor alocate de minister de sub 10%, apreciind că vina nu aparţine prefecturii sau inspectoratului şcolar, ci primăriilor, care nu au încheiat contracte de reparaţii, construcţie sau modernizare.

Ministrul a mai afirmat că Guvernul va aloca în curând, printr-o Hotărâre de Guvern, încă 4.000 de miliarde lei vechi (400 de milioane RON), pentru a fi transferaţi de la bugetul central la cele locale, în structurile din Ministerul Educaţiei, exclusiv pentru finalizarea unor lucrări deja contractate.

De asemenea, a mai adăugat el, tot printr-o Hotărâre de Guvern urmează să fie alocate 1.000 de miliarde lei vechi (100 de milioane RON) către inspectoratele judeţene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici