Adopţiile de câini din adăpostul de la Mihăileşti au fost SUSPENDATE. Procurorii au ridicat fişele animalelor

Procurorii Parchetului instanţei supreme au ridicat, în urma unui control, fişele medicale ale câinilor aflaţi în adăpostul de la Mihăileşti, adopţiile din acest centru fiind suspendate, au spus, vineri, reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

4127 afișări
Imaginea articolului Adopţiile de câini din adăpostul de la Mihăileşti au fost SUSPENDATE. Procurorii au ridicat fişele animalelor

Adopţiile de câini din adăpostul de la Mihăileşti au fost SUSPENDATE (Imagine: Horatiu Gheorghe/Mediafax Foto)

Potrivit ASPA, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, împreună cu reprezentanţii Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au făcut joi un control la adăpostul de câini de la Mihăileşti.

În urma controlului au fost ridicate fişele medicale ale câinilor aflaţi în baza ASPA de la Mihăileşti, în baza unei ordonanţe de delegare.

Astfel, adopţiile şi sterilizările din baza de la Mihăileşti au fost suspendate pe o perioada nedeterminată, au precizat reprezentanţii ASPA.

"Autoritatea pentru Supavegherea şi Protecţia Animalelor va face demersurile necesare pentru a debloca procedura de adopţie cât mai repede cu putinţă", au precizat sursele citate, într-un comunicat de presă.

Programul de adopţii se desfăşoară normal în adăpostul ASPA din strada Theodor Pallady, între orele 9.00 şi 15.00.

Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme, având în vedere complexitatea cauzei şi intensa mediatizare a acesteia.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţa că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuţ Anghel este în faza actelor premergătoare.

Aurica Anghel, bunica lui Ionuţ, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Carmen Secăreanu, preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociaţiei Caleidoscop, Marcela Pîslă, preşedinta Asociaţiei "Cuţu, cuţu", Constantin Ciorăscu, administratorul firmei pe terenul căreia Ionuţ Anghel a fost omorât de câini, şi reprezentantul unui ONG au fost audiaţi în acest dosar.

Cercetările sunt în faza premergătoare începerii urmăririi penale, până în prezent nicio persoană nefiind pusă sub învinuire.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, înainte ca Ionuţ Anghel să fie găsit mort, au fost difuzate joi în presă. Ionut Anghel şi fratele lui de şase ani sunt surprinşi în timp ce se joacă şi aleargă pe o alee din parc, bunica acestora nefiind în înregistrare. La un moment dat, fratele lui Ionuţ este adus în parc de mână de către un bărbat. Acesta merge cu copilul la un agent de pază, iar după câteva secunde cei trei se îndreaptă spre locul unde ar fi stat bunica celor doi copii. După alte câteva minute, bărbatul care l-a adus pe băiat apare în înregistrare în timp ce se îndreaptă spre ieşirea din parc. În jurul orei 11.30, Ionuţ a fost găsit ucis de câini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a declarat joi că procurorul care investighează cazul copilului ucis de câini a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei, pentru a putea fi vizualizate şi analizate din punct de vedere judiciar.

Întrebat dacă procurorul de caz nu putea să verifice sau să se intereseze, înainte de apariţia în presă, despre imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei, procurorul general a spus că el nu poate să anticipeze sau să dispună ce trebuie să facă un procuror într-o anchetă.

"Dacă într-un final se va stabili că, într-un anumit moment, nu a acţionat corect, Inspecţia Judiciară va stabili acest lucru, dar, în timp real, este chiar nelegal ca procurorul general să impună unui procuror ce să facă, cum să facă, când să facă", a adăugat Tiberiu Niţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici