Adrian Sârbu: Biserica Ortodoxă Română este o corporaţie, iar Patriarhul Daniel este supermanagerul, întâiul CEO al ţării

  • Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare beneficiar al democratizării României după 89, din punct de vedere al câştigurilor de capital, al capitalizării
  • BOR are 18.000 de lăcaşuri de cult, 450 de mănăstiri, peste 50.000 de angajaţi, zeci de mii de hectare de terenuri şi păduri, clădiri de peste 100 de miliarde de euro şi încasări de 3,2 miliarde lei, inclusiv alocaţia de la buget
  • Catedrala Mântuirii Neamului, devenită Catedrala Naţională ca să justifice cei peste 500 milioane de euro pe care românii i-au plătit cu şi fără voia lor, este proiectul mesianic/faraonic al Prefericitului Daniel Ciubotea, aflat în veşnică competiţie cu un alt fost Preafericit care ne-a împovărat cu Casa Poporului, acum Palatul Parlamentului. Unul lângă celălalt spre veşnica pomenire.
  • Catedrala consacră statutul de putere politică şi economică a BOR, afirmă Adrian Sârbu.
Urmărește
38839 afișări

„Am şi eu o întrebare: dacă Daniel e Preafericit, de ce are mutra asta posacă? Adică eu ce m-am întrebat. <Domnule, dacă tu eşti un Preafericit, nu trebuie să transmită fericire oamenilor, înalt preacredincioşilor, enoriaşilor, oricărora. Domnule, de ce eşti trist? De ce eşti aşa încruntat şi trist? Ai griji încontinuu?> O să-ţi spun şi părerea mea despre acest om. Am o părere foarte bună. Cred că e primul manager al ţării”.

„BOR-ul este cel mai mare beneficiar al democratizării României după 89 din punct de vedere al câştigurilor de capital, al capitalizării ”

“BOR-ul are vreo 3000 de lăcaşuri de cult construite. Şcoli s-au construit vreo 400, cred. În 1990 erau 20.000 de lăcaşuri de cult, pentru toate cultele. Ale BOR-ului erau vreo 13.000. Şi s-au construit 5000, din care 3000 ale BOR-ului. Astăzi, sunt 25.000 şi avem din fericire şi spre fericirea preafericiţilor tuturor, un lăcaş de cult la 1000 de locuitori. Avem 450 de mănăstiri. Ce contribuţie au mănăstirile astea la PIB? BOR-ul e cu adevărat o din marile corporaţii ale României.”

„În România suntem destul de aproape de Germania, şi anume un lăcaş de cult la 1000 de cetăţeni, şi în Grecia la fel. Dar dacă în Germania sunt 260 de copii la o şcoală, la noi sunt 3000.

Toate cultele din România absorb din PNRR 600 de milioane euro. Toate cultele, în fiecare an, nu costă cam 1,7miliarde lei. Biserica Ortodoxă ia vreo 1,2. N-ar merge mai bine la alocaţii de copii?

Salariul unui preot e 8000 de lei. Salariul minim în România e undeva la 3000 net. Şi salariu mediu e la 4000-5000. Deci are dublul salariului mediu.

Şi în acelaşi timp preoţii au şi venituri. Astăzi, media pe parohie e de vreo patru-şase nunţi pe an. Şi undeva la vreo 10 botezuri pe an.

Patriarhul câştigă mai mult decât preşedintele României. 23.000 lei.

BOR-ul ăsta eo corporaţie, nu un SRL. Ea are o prezenţă publică în piaţa de servicii, are încasări, cu tot ce ia şi de la stat, de vreo 3,2 miliarde lei. Are 45.00 angajaţi, 0 clădiri de peste 100 de milioane de euro. Eu zic că are mult mai mult.

După 2000, prietenii dintre Preafericitul Teoctist şi Preanefericitul Ion Iliescu, Biserica Ortodoxă sa capitalizat cu foarte multe proprietăţi. Sunt un capital. Iapa.”

„După ce sa dus nea Nicu, cine tropăie prin Casa Poporului? Ţi-am spus cine. <Şi acuma ce-am făcut eu, Daniel, ca să vă arăt vouă, românii, că sunt capabil, deştept şi îmi pasă de voi? V-am tras 500 de milioane de euro şi mi-am făcut catedrala mea că pe clopot şi chipul meu.

Cu abilităţi comerciale, eu, Preafericitul, trebuiesc să mă numesc Preapriceputul ar s-ar preamanagerul României şi al Bisericii Ortodoxe Române pentru că am să generez un monopol economic pe servicii, să capitalizez biserica şi eu, acest super manager, super CEO, ce Elon. Musk, ce Steve Jobs, mi-am făcut un palat cum şi-a făcut nea Nicu din multe miliarde de euro, din multe, multe, multe milioane de suferinţe şi alte lucruri trăite de români>.

Catedrala nu e monstruoasă, e urâtă, e dizgraţioasă, are cepele alea de biserică rusească doar ca să fie mai înaltă. Cepe de aur. Este o manifestare de orgoliu şi de dispreţ faţă de români această construcţie, absolut inutilă. De ce? Numărul ortodocşilor greci vechi, noi scade şi scade. Ce merit estetic, cultural, artistic sunt această catedrală? E o monstruozitate.

De ce s-au dat bani din bugetul de stat pentru catedrală, când biserica este o organizaţie foarte puternică şi care poate să-şi maximizeze potenţialul economic, ceea ce şi face, în interesul cui? În interesul ei.”

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:

Eşti de acord ca finanţarea cultelor să se facă doar prin donaţii şi contribuţii aferente veniturilor celor care se declară practice şi nu din bugetul de stat, finanţare de toţi contributorii, inclusiv de cei nepracticanţi religioşi, asigurându - se astfel bisericii sau autonomie reală faţă. de statul român şi faţă de partide care folosesc Biserica şi cultele din România în interes electoral?

DA – 76%

NU- 24%

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici