Advertorial. Asociaţia Open Minds a provocat organizaţiile şi ONG-urile la colaborare, la prima ediţie a „Conferinţei despre Diversitate şi Incluziune”

Asociaţia Open Minds a încheiat cu succes prima ediţie a „Conferinţei despre Diversitate şi Incluziune”, cu peste 400 de participanţi implicaţi într-un dialog transformator.

207 afișări
Imaginea articolului Advertorial. Asociaţia Open Minds a provocat organizaţiile şi ONG-urile la colaborare, la prima ediţie a „Conferinţei despre Diversitate şi Incluziune”

Advertorial. Asociaţia Open Minds a provocat organizaţiile şi ONG-urile la colaborare, la prima ediţie a „Conferinţei despre Diversitate şi Incluziune”

Open Minds - Asociaţia pentru Diversitate şi Incluziune, organizaţie neguvernamentală care facilitează implicarea companiilor în vieţile comunităţilor locale, a încheiat cu succes prima ediţie a „Conferinţei despre Diversitate şi Incluziune”, desfăşurată pe 28 noiembrie 2023. Organizatorii au reuşit să aducă la „aceeaşi masă” peste 400 de participanţi din industrii conexe, din sectorul public şi privat, reprezentanţi ai companiilor şi ONG-urilor din România şi persoane interesate să exploreze impactul diversităţii în mediul organizaţional şi în comunităţi.

Înfiinţată anul acesta de către Exploratist - Agenţie de Employee Experience, Asociaţia Open Minds îşi propune ca acest eveniment să devină acel pilon strategic în cadrul parteneriatelor dintre companii şi organizaţii neguvernamentale, în care fiecare parte implicată să contribuie la incluziune, echitate, progres şi dezvoltare.

Alături de cei 26 de speakeri inspiraţionali prezenţi, conferinţa, organizată de Asociaţia Open Minds, a explorat 6 teme despre Diversitate şi Incluziune: Ce înseamnă diversitatea şi incluziunea pentru organizaţii, Reprezentarea femeilor în poziţii de leadership, Diversitate generaţională, Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, LGBTQIA+,  Neurodiversitate.

Sub puterea hashtag-ului #unitateindiversitate, „Conferinţa despre Diversitate şi Incluziune | O experienţă Open Minds” a avut loc într-un cadru în care informaţiile şi emoţiile au alternat, menţinându-i pe participanţi activi şi implicaţi. Astfel, cei prezenţi au fost invitaţi de actorul Dan Codreanu să creeze, împreună cu el, „Povestea Eroului fără Poveste”, sau să-şi trăiască emoţiile prin joc alături de Jean Baptiste Manitou, muzicoterapeut.

„Adoptarea diversităţii şi incluziunii nu este doar o strategie de afaceri, ci este un imperativ moral. Construim un viitor mai bun prin acţiuni strategice comune, al căror impact este asigurat de diversitatea de perspective. Experienţa noastră până acum, inclusiv discuţiile şi ideile din cadrul conferinţei, confirmă că este eficient şi responsabil ca sectorul privat şi cel public să-şi unească eforturile. Alianţa dintre afaceri şi ONG-uri a deschis oportunităţi clare de producere a unor schimbări pozitive şi durabile. Calitatea dezbaterilor şi a ideilor puse în discuţie, precum şi atmosfera din cadrul conferinţei, mi-au dat şi mai multă încredere în forţa noastră comună. Aştept cu mare interes următoarea ediţie a Conferinţei despre Diversitate şi Incluziune | O experienţă Open Minds şi sunt convins că împreună vom genera un impact semnificativ pentru un viitor mai incluziv şi echitabil", a declarat Silviu Andrei Petran, Preşedintele Open Minds - Asociaţie pentru Diversitate şi Incluziune.

Crearea de oportunităţi incluzive în peisajul organizaţional din România

Realitatea arată că în 2023 doar 16% dintre angajaţi au beneficiat de training privind diversitatea şi incluziunea, în scădere faţă de 2021, conform celui mai recent studiu realizat de MKOR Research. Astfel, speakerii - reprezentanţi ai unor companii sau asociaţii de renume, respectiv voci ale comunităţilor subreprezentate -, au abordat politicile de recrutare şi management al carierei, menţionând necesitatea comunităţilor interne ERG şi a programelor de diversitate. Dezvoltarea unor instrumente concrete de măsurare a gradului de implementare a reprezentat, de asemenea, un pilon în panelurile de discuţii. Roxana Andrei, Director Resurse Umane la BRINKS România, a arătat cât de important e ca organizaţiile să investească pe plan bidirecţional: în comunicarea internă (cu orientare spre angajat) şi în comunicarea externă (orientare spre societate). Aceasta a susţinut faptul că este nevoie de programe interne de formare şi dezvoltare, mai ales în rândul managerilor, tocmai pentru a creşte gradul de conştientizare, acceptare şi responsabilizare, pe principiul „firului ierbii”. În acest sens, Roxana a punctat echilibrul de gen, creşterea numărului de femei în roluri de conducere/coordonare, asistenţă pentru angajaţi, webinarii despre sănătatea mintală, cancerul de sân, menopauză.

România, de la emigrare la imigrare: Noile provocări ale diversităţii într-o ţară multietnică

În cadrul conferinţei, Remus Anghel, Profesor de sociologie la SNSPA şi Cercetător la ISPMN, a discutat despre fenomenul migraţiei şi noile provocări ale diversităţii într-o ţară multietnică, demontând mituri precum acela că românii emigrează din cauza sărăciei sau faptul că România este o ţară a imigranţilor, raportat la contextul actual. Realitatea e că România are un statut triplu, fiind o ţară de emigrare, o ţară de tranzit şi o ţară de imigrare. În acelaşi timp, Europa Centrală şi de Est va cunoaşte, conform lui Remus Anghel, o pierdere de populaţie masivă până în 2027, actual 3,5-4,5 milioane persoane emigrând.

Accesibilizarea locurilor de muncă şi a spaţiului public pentru persoanele cu dizabilităţi

Deşi persoanele cu dizabilităţi trebuie să beneficieze de şanse egale de a accesa locuri de muncă de calitate, există o tendinţă reală de discriminare faţă de acestea la locul de muncă. Fundaţia Motivation a abordat modificările pe care angajatorii din România le pot face pentru a facilita dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilităţi, în acord cu principiul „adaptării rezonabile”: de la accesul în clădire, la amenajarea unui spaţiu de lucru personalizat până la cel mai mic detaliu, precum covoarele tactile.
La conferinţă, Mara Calista, Membră a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, a adus în lumină o altă realitate, anume că în România există 780.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care doar 17.500 sunt angajate. Anual, multe companii preferă să plătească taxa pe dizabilitate decât să lucreze cu persoanele cu dizabilităţi, iar, anual, se strâng 457 milioane de euro din taxa pe dizabilitate care nu ajung la aceste persoane.
De asemenea, Iris Popescu, activistă şi arhitect specializat în proiectarea incluzivă şi accesibilizare, a povestit despre necesitatea exerciţiilor de empatie şi în spaţiul public, tocmai pentru ca persoanele cu dizabilităţi să se poată deplasa la locul de muncă şi să nu mai fie alimentat fenomenul de (auto)izolare. Aceasta a arătat cât de vital este ca designul să fie incluziv, de la arhitectură, proiecte sociale şi spaţiu până la tehnologie şi includerea, încă din faza iniţială a proiectului, a unei rampe.

Realităţile comunităţii LGBTQIA+ în societatea românească

Conform studiilor efectuate de Asociaţia Mozaiq,  doar 29% dintre români au văzut în ultima lună, în diverse contexte sociale, cupluri din comunitatea LGBTQIA+, în timp ce doar 22% cunosc un reprezentant al acestei comunităţi. De altfel, 10% dintre români ar rupe legăturile cu copiii lor dacă ar afla că aparţin acestei comunităţi. Astfel, cei prezenţi au aflat cum pot fi promovate discursurile pozitive în rândul organizaţiilor, societăţii, respectiv al mass-media, dar şi cât de redusă este, de fapt, expunerea acestor persoane în România. Situaţii dificile se regăsesc şi în şcoli, întrucât, conform Asociaţiei ACCEPT, 71% dintre elevii LGBTQIA+ consideră că tinerii din comunitate nu sunt în siguranţă la şcoală.

Sponsorizare de 10.000 EUR pentru Studiourile Ferentari

În urma sponsorizărilor strânse de organizatorii conferinţei, suma de 10.000 de EUR a fost donată Studiourilor Ferentari, un spaţiu educaţional vital pentru copiii şi tinerii din Ferentari. 80 de copii, cu vârste între 8 şi 20 de ani, sunt susţinuţi prin activităţi de educaţie remedială la română şi matematică, precum şi prin ateliere artistice de fotografie, dans, film, produse handmade. Proiectul educaţional a dat naştere unei comunităţi artistice robuste ce asigură resurse şi un grad în plus de bunăstare pentru copiii şi adolescenţii din cartier expuşi excluziunii sociale şi violenţei. La rândul lor, tinerii dăruiesc inspiraţie societăţii, prezentând în licee şi comunităţi idei şi atitudini inspiraţionale prin proiectele lor.

„La baza misiunii noastre stă convingerea că diversitatea şi incluziunea sunt catalizatori ai unei schimbări foarte necesare în viaţă şi în societate. Avem responsabilitatea colectivă de a construi un viitor în care fiecare om să fie şi să se simtă valorizat şi inclus. Unindu-şi resursele financiare şi de expertiză, companiile şi ONG-urile pot îmbunătăţi strategic calitatea vieţilor oamenilor, atât în mediile de lucru, cât şi în comunităţi. Conferinţa despre Diversitate şi Incluziune | O experienţă Open Minds, marchează un foarte important prim pas pe această cale. Cred în conversaţiile, ideile şi colaborările pe care le va genera, în capacitatea noastră de a valorifica această energie pentru a trece la acţiune şi a genera schimbări semnificative. Ne angajăm să implementăm iniţiative concrete care să contribuie la transformarea vizionară pe care o propunem”, a declarat Irina Georgescu, Directoarea Executivă Open Minds - Asociaţie pentru Diversitate şi Incluziune.

Viaţa cu sindromul Down: Asociaţia Down Plus deschide noi orizonturi în sport, modă şi antreprenoriat

Conferinţei s-a alăturat şi Asociaţia Down Plus, care a adus în prim-plan modul în care persoanele neurodivergente, cu moduri unice de gândire şi învăţare, pot atinge excelenţa prin adaptări personalizate. Printr-o abordare inovatoare, organizaţia deschide noi orizonturi în sport, modă şi antreprenoriat şi reuşeşte să creeze oportunităţi unice, construite în jurul abilităţilor şi pasiunilor individuale, dincolo de prejudecăţi.

Larisa Bucur, Co-Founder şi Director Executiv, Asociaţia Down Plus Bucureşti, a explicat că sindromul Down, prin particularitatea sa de dizabilitate intelectuală, presupune rămânerea la un stadiu de copilărie toată viaţa, întrucât tot acest context vine cu o serie de nevoi la pachet - cu necesitatea unei îngrijiri speciale, cu adaptarea terapiilor, a mediului de lucru -, fiindcă neurodiversitatea presupune dezvoltarea diferită a creierului, ceea ce înseamnă, implicit, o funcţionare diferită, o învăţare diferită, exact cum este şi cazul dizabilităţilor intelectuale.

Prima ediţie a „Conferinţei despre Diversitate şi Incluziune | O experienţă Open Minds” a devenit deja un vector important în domeniul D&I, menit să reducă, treptat, tabu-ul la nivel conversaţional şi, mai ales, organizaţional. În spatele acestui proiect stă o întreagă echipă multidisciplinară, cu expertiză în dezvoltarea de programe si proiecte care conectează forţele companiilor cu nevoile şi resursele comunităţilor locale. Mesajul general al conferinţei a fost, în sine, o invitaţie la colaborare, orientată către companii şi ONG-uri, deoarece acestea pot îmbunătăţi strategic calitatea vieţii dacă îşi unesc resursele financiare şi de expertiză.

Despre Open Minds - Asociaţia pentru Diversitate şi Incluziune

Open Minds - Asociaţia pentru Diversitate şi Incluziune, înfiinţată anul acesta de către Exploratist - Agenţie de Employee Experience, este o organizaţie nonguvernamentală care facilitează implicarea companiilor în vieţile comunităţilor locale, prin acţiuni cu impact pozitiv care generează ataşament, credibilitate şi încredere. Asociaţia integrează agendele organizatiilor cu iniţiative ale societăţii civile, în abordări pe termen lung şi cu impact sporit. Conferinţa este organizată de Open Minds - Asociaţia pentru Diversitate şi Incluziune, cu susţinerea Exploratist şi Business Mark.

Despre Exploratist

Exploratist este o agenţie de brand & employee  experience din România care livrează integrat servicii şi produse de HR, marketing şi digital menite să acopere toate etapele parcurse de angajaţi într-o organizaţie. Astfel, Exploratist dezvoltă şi implementează strategii şi programe de Employer Branding, Comunicare Internă, Diversitate şi Incluziune şi organizează evenimente experienţiale pentru angajaţii, partenerii şi clienţii companiilor. De peste 11 ani, Exploratist îi aduce pe oameni mai aproape unii de ceilalţi şi de cultura organizaţiilor. People first. Everyday.

BusinessMark – events designed to make an impression

Din 2013 organizăm evenimente business, în principal „concept propriu”, gândite şi planificate  de noi, de la idee şi concept, până la implementare. Avem o abordare „all-industries” şi dedicăm proiecte unei arii largi de industrii şi domenii profesionale. Ne dorim să ne punem „amprenta” în vieţile profesionale ale participanţilor, să producem un impact concret.  Ne propunem să creăm contexte pentru schimb de experienţă şi creare de idei, contexte pentru dezvoltare, pentru a fi inspirat şi a găsi partenerii potriviţi.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici