AEP: 5.328 de alegători s-au înscris pentru vot în străinătate la prezidenţiale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că 5.328 de alegători români s-au înregistrat pentru votul în străinătate la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Autoritatea mai transmite că sunt mai mari costurile pentru votul la secţiile amenajate în diaspora decât votul prin corespondenţă.

128 afișări
Imaginea articolului AEP: 5.328 de alegători s-au înscris pentru vot în străinătate la prezidenţiale

AEP: 5.328 de alegători s-au înscris pentru vot în străinătate la prezidenţiale

”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că, până la acest moment, numărul celor care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro este de 5.328 de alegători români”, transmite Autoritatea Electorală Permanentă, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

AEP prezintă avantajele înregistrării cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă:

- posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă şi sigură;
- evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare;
- evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.

Autoritatea prezintă costurile pentru cele două metode de a vota: în secţia de votare sau prin corespondenţă şi mai cere cetăţenilor să fie corecţi în exprimarea înregistrării.

”Din analiza financiară a costurilor estimative a celor două variante de vot, realizată de AEP pe baza comunicărilor din partea comunităţilor de români din străinătate şi a reprezentanţelor diplomatice, reiese că pentru a înfiinţa o secţie de votare costul aproximativ se poate ridica până la 100.000 euro. Suma include chiria pe cele opt zile necesare funcţionării secţiei de votare (trei zile destinate votării efective şi o zi pentru activităţile administrative ulterioare votării, pentru fiecare tur de scrutin în parte), precum şi remuneraţia personalului acesteia. Prin urmare, din analiza acestor date, precum şi a celor comunicate de Poşta Română cu privire la costurile pe care le implică votul prin corespondenţă, reiese că pentru votul prin corespondenţă costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secţie de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin. Date fiind aceste estimări, atragem atenţia cetăţenilor cu drept de vot care se înregistrează online să acţioneze cu onestitate şi corectitudine, astfel încât solicitarea acestora să reflecte situaţia reală”, potrivit sursei citate.

Autoritatea Electorală informează că înregistrarea alegătorilor care nu locuiesc în străinătate dar care s-au înscris, poate duce la înfiinţarea de secţii de votare fără rost, ceea ce duce la creşterea costurilor.

”Din informaţiile AEP există alegători care s-au înregistrat cu opţiunea de a vota la o secţie de votare, deşi nu locuiesc în străinătate şi nici nu intenţionează să călătorească în afara ţării în zilele destinate alegerilor, şi anume 8/9/10 noiembrie şi 22/23/24 noiembrie 2019. Aceste fapte pot atrage înfiinţarea artificială de secţii de votare, în detrimentul alegătorilor care intenţionează cu adevărat să voteze la o secţie de votare din străinătate şi ridică, implicit, costurile în mod nejustificat”, arată AEP.

AEP recomandă ”cetăţenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă, a cărui procedură este simplă, sigură şi eficientă şi care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanţă. Accesaţi portalul www.votstrainatate.ro pentru a vă preînregistra şi a vă asigura exercitarea dreptului de vot în cele mai bune condiţii. Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro”, se mai arată în comunicat.

Românii din străinătate se pot înregistra pentru votul prin corespondenţă sau pentru votul în secţii mai aproape de domiciliul sau reşedinţa lor, la alegerile prezidenţiale. Înscrierile vor dura până pe 11 septembrie. Portalul de înscrieri cuprinde două secţiuni: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă.

Potrivit AEP, alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secţie de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.

Românii din străinătate vor putea vota la prezidenţiale pe parcursul a trei zile: primul tur între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Taguri:
vot,
străinătate,
aep

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici