Agenţia Naţională de Transplant poate autoriza alocarea organelor pentru transplant în reţeaua internaţională - proiect

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) poate autoriza alocarea în reţeaua internaţională de transplant a unor organe, ţesuturi sau celule umane, dacă în România nu există niciun primitor compatibil cu donatorul, potrivit unui proiect de OU pentru modificarea Legea nr. 95/2006 privind reforma în sănătate.

173 afișări
Imaginea articolului Agenţia Naţională de Transplant poate autoriza alocarea organelor pentru transplant în reţeaua internaţională - proiect

Agenţia Naţională de Transplant poate autoriza alocarea organelor pentru transplant în reţeaua internaţională - proiect (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Proiectul, supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătăţii, se referă şi la organizarea şi efectuarea prelevării şi/sau transplantului de organe, ţesuturi şi/sau celule de origine umană, modificările vizând armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană.

"În condiţiile în care pe teritoriul naţional nu există niciun primitor compatibil cu organele, ţesuturile şi celulele de origine umană disponibile, acestea pot fi alocate în reţeaua internaţională de transplant, pe baza unei autorizaţii speciale emise de Agenţia Naţională de Transplant", se arată în proiect.

De asemenea, ţesuturile şi celulele de origine umană prelevate pot fi utilizate imediat pentru transplant sau pot fi procesate şi depozitate în băncile de ţesuturi şi celule, acreditate sau agreate de Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

Transplantul de ţesuturi sau celule de origine umană se efectuează numai din băncile acreditate sau agreate de ANT. Fiecare prelevare de organ, ţesut sau celulă de origine umană de la donator decedat este anunţată imediat şi înregistrată în Registrul Naţional de Transplant la ANT, conform procedurilor stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, În schimb, în cazul donatorilor vii, aceste date sunt raportate ANT la fiecare şase luni, potrivit aceluiaşi proiect.

Medicii care au efectuat prelevarea de organe şi ţesuturi de la o persoană decedată vor asigura restaurarea cadavrului şi a fizionomiei sale prin îngrijiri şi mijloace specifice, inclusiv chirurgicale dacă este necesar, în scopul obţinerii unei înfăţişări demne a corpului defunctului, se mai precizează în proiect.

Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, în cazuri medico-legale, se face numai cu consimţământul medicului legist,prelevarea poate fi refuzată doar în cazul în care compromite rezultatul autopsiei medico-legale.

De asemenea, organizarea, efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, în scopul obţinerii unui profit material pentru donator constituie "infracţiunea de trafic de organe, ţesuturi sau celule" şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani, mai prevede proiectul.

ANT poate suspenda sau revoca acreditarea în cazul în care inspecţiile efectuate împreună cu structura de control în sănătate publică a Ministerului Sănătăţii constată că unitatea sanitară respectiva nu respectă prevederile legale în vigoare. Inspecţiile vor fi efectuate periodic, iar intervalul dintre două inspecţii nu trebuie să depăşească doi ani, conform legislaţiei în vigoare, se precizează în proiect.

Cheltuielile investigaţiilor, spitalizării, intervenţiilor chirurgicale, medicamentelor, materialelor sanitare, al îngrijirilor postoperatorii, precum şi cheltuielile legate de coordonarea de transplant, se pot deconta din mai multe surse, respectiv bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi de la bugetul de stat, pentru pacienţii incluşi în Programul naţional de transplant, din contribuţia personală a pacientului sau, pentru el, a unui sistem de asigurări voluntare de sănătate, precum şi din donaţii şi sponsorizări de la persoane fizice sau juridice, organizaţii neguvernamentale ori alte organisme interesate, potrivit proiectului.

Agenţia Naţională de Transplant va raporta Comisiei Europene, la fiecare trei ani, cu privire la activităţile întreprinse în legătură cu dispoziţiile Directivei 2010/53/EC a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 iulie 2010 privind standardele de calitate şi siguranţă referitoare la organele umane destinate transplantului, precum şi cu privire la experienţa dobândită în urma punerii sale în aplicare, se mai arată în proiect.

Proiectul, postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, se află în dezbatere publică până la 18 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici