Agențiile de turism: Vrem o Autoritate Națională de Turism care să aibă autonomie, buget propriu și reprezentare la nivel înalt
ANAT atrage atenția că turismul este neglijat la ora actuală în țara noastră, fiind inclus în alte ministere, neavând un buget propriu sau capacitate de decizie, fapt care blochează dezvoltarea turismului în România, potrivit comunicatului de presă publicat luni de asociație.
„Turismul este o ramură economică majoră și o carte de vizită internațională. Nu mai putem accepta ca el să fie un departament decorativ într-un minister mamut. De ani de zile nu se respectă legea privind Prima de Incoming, nu există niciun stimulent privind aducerea de turiști străini. Vrem o Autoritate Națională de Turism care să aibă autonomie, buget propriu și reprezentare la nivel înalt, pentru a putea implementa strategii coerente, pe termen lung”, declară Dr. Alin Burcea, președintele ANAT.
Principalele argumente pentru înființarea Autorității Naționale pentru Turism, sunt legate de contribuția turismului la dezvoltarea economică a României.
„Turismul contribuie esențial la PIB și are un potențial enorm de creștere, dar nu poate fi valorificat eficient fără o instituție specializată, cu autonomie reală. După industria auto și sectorul financiar, turismul este oficial cel mai mare angajator. Susține dezvoltarea mai multor industrii (transport, agricultură, servicii) și este un activator de afaceri, un motor real de dezvoltare a economiei”, se arată în comunicatul publicat luni de ANAT.
ANAT mai arată că România duce lipsă de Organizații de Management al Turismului. Asociația oferă ca exemplu Capitala, cu potențial turistic, dar care nu este „promovat ca atare”, după cum notează asociația.
Lipsa de structuri stabile și eficiente, dedicate turismului indică faptul că România nu are o strategie de turism coerentă la nivel național, în timp ce în alte țări europene, turismul este tratat ca o prioritate națională, cu ministere sau autorități proprii, care implementează politici clare de atragere a turiștilor și investițiilor.
„Autoritatea Națională de Turism are misiunea să ridice veniturile din turism la 10% din PIB, cu două direcții clare: să susțină turismul intern stimulând consumul vacanțelor românilor în țară, prin mecanisme precum voucherele de vacanță și să atragă turiști străini. Ținta fiind de 10 milioane de turiști străini anual”, subliniază subliniază Adrian Voican, vicepreședintele ANAT
România este pe ultimul loc în Europa la sosirile de turiști străini, cu 2,4 milioane de turiști în 2024, față de 13 milioane în Bulgaria. Din păcate, niciun Guvern nu înțelege că turismul poate aduce bani mulți la buget. Vede turismul ca pe un lucru superficial și neimportant, arată ANAT.