Agricultorii din Vrancea cer ca judeţul să fie declarat calamitat

Agricultorii din Vrancea cer ca judeţul să fie declarat calamitat şi susţin că producţia medie de grâu şi rapiţă ar putea fi mai mică, din cauza secetei, cu 50% faţă de estimări.

70 afișări
Imaginea articolului Agricultorii din Vrancea cer ca judeţul să fie declarat calamitat

Agricultorii din Vrancea cer ca judeţul să fie declarat calamitat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unei situaţii provizorii a Direcţiei Agricole, până în prezent au fost depuse notificări pentru circa 8.000 hectare de culturi calamitate, iar suprafaţa creşte în fiecare zi. Cele mai afectate sunt culturile de grâu şi rapiţă, cu 5.505 hectare, respectiv 2.471 hectare.

Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice, Constantin Bazon, a declarat vineri, la o întâlnire cu reprezentanţii Prefecturii şi cei ai Direcţiei Agricole, că se estimează o producţie medie de maximum 2.500 kilograme/hectar, faţă de cele 5-6.000 kilograme/hectare estimate la începutul anului.

"Producţia medie nu va depăşi 2.500 kilograme la hectar, iar aceasta doar dacă s-a respectat tehnologia. Agricultorii mai mici, care nu au avut bani pentru lucrări, nu vor obţine nici 2.000 de kilograme", a afirmat Bazon.

El a precizat că există suprafeţe unde recolta va fi bună, pentru că precipitaţiile au căzut în cantităţi suficiente, situaţia care nu este valabilă însă pentru marea majoritatea a localităţilor din judeţ.

"În mai am avut precipitaţii de 30-40 litri/metru pătrat, în iunie sunt de 9-16 litri, mult prea puţin faţă de cât ar fi trebuit să avem, adică 150 litri/metru pătrat. Practic, s-au uscat culturile", a mai spus Bazon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici