AGROSTAR, îngrijorat de faptul că de duminică micii producător nu-şi mai pot vinde marfa

Federaţia AGROSTAR acuză de lipsă de profesionalism conducerea Ministerului Agriculturii şi cere clarificarea situaţiei micilor producători, care de duminică nu vor mai putea sa-şi vândă marfa, decât dacă se înregistrează la Registrul Comerţului.

228 afișări
Imaginea articolului AGROSTAR, îngrijorat de faptul că de duminică micii producător nu-şi mai pot vinde marfa

AGROSTAR, îngrijorat de faptul că de duminică micii producător nu-şi mai pot vinde marfa (Imagine: răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Potrivit federaţiei, măsura va determina scumpirea alimentelor cu 10-15%.

"Luările de poziţie ale reprezentanţilor Ministerului Agriculturii cu privire la situaţia micilor producători sunt de natură să confirme o lipsă de profesionalism de neacceptat. Aceşti oameni nu au ce să caute în minister atâta timp cât nu cunosc nici legislaţia natională, nici reglementările europene în domeniu. Mai sunt două zile până pe 25 aprilie, data de la care micii producători nu pot să-şi mai vândă marfa şi Ministerul Agriculturii nu a făcut nimic pentru a veni în sprijinul acestor oameni", a declarat vineri într-un comunicat preşedintele AGROSTAR, Ştefan Niculae.

El a adăugat că este grav faptul că funcţionarii Ministerului Agriculturii dau dovadă şi de necunoaştere a legislaţiei europene, inducând producătorii agricoli în eroare prin afirmaţiile precum aceea că "politica Uniunii Europene stipulează că niciun producător agricol care nu este plătitor de taxe nu poate primi sprijin financiar".

"Precizăm faptul că ajutoarele acordate de Uniunea Europeană producătorilor agricoli se dau tuturor producătorilor agricoli care deţin teren agricol, păşuni, animale şi se încadrează pentru a primi subvenţia agricolă, nefiind nicăieri vreo condiţie de a fi sau a deveni cel puţin persoană fizică autorizată, nu acelaşi lucru fiind cu ajutoarele de care ministerul ar trebui să se ocupe, fiscalizarea agriculturii revenind Ministerului de Finanţe", se mai arată în comunicat.

Potrivit AGROSTAR, fiscalizarea ţăranului român este o mare eroare, deoarece nici ţări precum Franţa nu impozitează ţărani care nu valorifică produse agroalimentare în valoare de până la 10.000 euro.

AGROSTAR a cerut miercuri ca micii producători agricoli să fie exceptaţi de la obligaţia de a se înregistra la Registrul Comerţului, astfel încât să-şi poată vinde produsele în pieţe şi târguri şi după 25 aprilie.

"Efectul imediat al aplicării ordonanţei (OUG 44/2008 privind micii producători agricoli, n.r.) este acela că producătorul agricol mic nu va mai putea să îşi desfacă producţia în pieţe şi târguri dacă nu este înregistrat la Registrul Comerţului ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială, determinându-l astfel să îşi vândă producţia intermediarilor şi facilitând astfel profitul uşor al acestora şi sărăcirea ţăranului", a spus Ştefan Niculae.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici