Ajutoarele de încălzire, majorate cu 12,5%

Ajutoarele de încălzire acordate persoanelor cu venituri reduse vor fi majorate cu 12,5%, astfel încât efectele creşterii tarifelor la gaze să fie acoperite integral, din Fondul de solidaritate fiind alocate 160 milioane lei pentru sprijinirea acestor persoane, a declarat premierul Tăriceanu.

13 afișări
Imaginea articolului Ajutoarele de încălzire, majorate cu 12,5%

Ajutoarele de încălzire, majorate cu 12,5% (Imagine: Mediafax Foto)

El a arătat că ajutoarele de încălzire vor fi astfel majorate de la 230 lei la 262 lei.

Tăriceanu a precizat că majorarea ajutoarelor de încălzire a fost decisă printr-un memorandum redactat de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi aprobat, miercuri, de Guvern.

"Principala forma de protecţie socială nu este cea a subvenţiilor sau a ajutoarelor, ci cât mai multe slujbe bine plătite, care la rândul lor, prin contribuţiile sociale vărsate, asigură şi o pensie decentă", a spus Tăriceanu.

El a prezentat o serie de date privind evoluţia salariilor în ultima perioadă, arătând că, în intervalul aprilie 2007-aprilie 2008, câştigul salarial mediu brut a crescut cu 24,9%, cu majorări mai mari în învăţământ (42,4%), cercetare-dezvoltare şi IT (36%), sănătate şi asistenţa socială (31,6%).

Premierul a mai susţinut că majorările de tarife aplicate pe plan intern la energie electrică şi produse agroalimentare, în perioada februarie-iunie 2008, au fost sub nivelul creşterilor aplicate la nivel internaţional.

"Guvernul nu are pârghii pentru a controla preţurile. Mulţi dintre liderii politici prezenţi la consultările de marţi de la Cotroceni s-au grăbit să arate cu degetul spre Guvern, dar Executivul poate doar să aplce măsuri de atenuare a şocului creşterii preţurilor, mai ales pentru persoanele defavorizate", a adăugat Tăriceanu.

Tăriceanu a anunţat anterior că Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Muncii vor pregăti un pachet de măsuri pentru sprijinirea pensionarilor şi persoanelor cu venituri reduse, afectate de creşterea tarifelor la gaze, şi a arătat că preţurile sunt stabilite pe piaţă, şi nu de către Guvern, "deşi se încearcă găsirea Executivului ca vinovat pentru creşterea preţurilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici