Al şaselea copil din Argeş internat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" nu are intoxicaţie cu antigel

Al şaselea copil din comuna argeşeană Bârla, internat în urmă cu o zi la Spitalul "Grigore Alexandrescu", nu este intoxicat cu antigel, starea lui fiind bună, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, medicul Viorela Niţescu.

166 afișări
Imaginea articolului Al şaselea copil din Argeş internat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" nu are intoxicaţie cu antigel

Al şaselea copil din Argeş internat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" nu are intoxicaţie cu antigel (Imagine: Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Viorela Niţescu, a precizat că al şaselea copil a prezentat anumite simptome, nespecifice pentru o intoxicaţie cu antigel, însă părinţii lui l-au adus la spital după ce acesta a spus că şi el a băut apă la şcoală.

Medicul Viorela Niţescu a precizat că testele de laborator nu au confirmat că acesta a fost intoxicat cu antigel, el rămânând în continuare sub supraveghere clinică şi biologică.

Ceilalţi cinci copii internaţi în Departamentul de toxicologie al spitalului, diagnosticaţi cu intoxicaţie acută accidentală cu antigel, prezintă o evoluţie favorabilă, starea lor clinică s-a îmbunătăţi semnificativ, analizele fiind în curs de normalizare, a mai spus Niţescu.

Aceasta a precizat că în cazul celor cinci copii nu va fi prelungită perioada de spitalizare. "A fost vorba de o intoxicaţie uşoară", a adăugat Niţescu.

Medicul Viorela Niţescu a mai spus că nu crede că vor fi şi alţi copii internaţi, pentru că semnele clinice de intoxicaţie apar în 24-48 de ore de la ingerarea substanţei, iar dacă până acum nu au prezentant simptomele specifice, este puţin probabil ca acestea să mai apară.

Aceasta a mai explicat că intoxicaţia cu antigel este una dintre marile urgenţe toxicologice la copii, fiind tratată de medici drept o intoxicaţie de gradul zero, care poate fi letală sau cauza insuficienţă renală gravă, fiind nevoie de dializă. Însă dacă tratamentul este introdus în timp util, insuficienţa renală poate fi evitată.

Copiilor din comuna argeşeană Bârla intoxicaţi accidental cu antigel li s-a administrat alcool pentru neutralizarea substanţei ingerate, fiind menţinuţi în stare de "ebrietate controlată".

Antigelul (etilen glicol) este foarte toxic pentru organism şi, odată ingerat, în corp se formează oxalat de calciu, care poate provoca blocaj renal. De aceea, după ingerare, produsul trebuie urgent neutralizat prin administrarea de alcool etilic, a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul unităţii sanitare, profesor doctor Coriolan Ulmeanu.

În cazul unul copil de 20 de kilograme trebuie administraţi 10 mililitri de alcool, a explicat medicul.

Tratamentul va continua până când în analize nu va mai fi identificat oxalatul de calciu, respectiv până la neutralizarea totală a antigelului. Purtătorul de cuvânt a mai spus că, în general, primele 72 de ore de la ingerarea produsului sunt esenţiale pentru a nu apărea un blocaj renal.

Cei cinci copii din comuna argeşeană Bârla au fost aduşi, luni seară, la Spitalul de Urgenţă "Grigore Alexandrescu" din Capitală cu intoxicaţie cu antigel după ce au băut apă de la chiuveta şcolii din localitate. Ei erau în stare stabilă, medicii anunţând atunci că vor rămâne internaţi câteva zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici