Alarmată de noua variantă COVID-19, Marea Britanie interzice zborurile din mai multe ţări din Africa

Marea Britanie a declarat că este îngrijorată de noua variantă de coronavirus identificată recent, care se răspândeşte în Africa de Sud şi care ar putea face vaccinurile mai puţin eficiente şi periclita eforturile de combatere a pandemiei, relatează Reuters.

439 afișări
Imaginea articolului Alarmată de noua variantă COVID-19, Marea Britanie interzice zborurile din mai multe ţări din Africa

Alarmată de noua variantă COVID-19, Marea Britanie interzice zborurile din mai multe ţări din Africa

Agenţia britanică de securitate sanitară a declarat că varianta, denumită B.1.1.529, are o mutaţie care este radical diferită de cea din coronavirusul original pe care se bazează vaccinurile COVID-19.

"Aceasta este cea mai semnificativă variantă pe care am întâlnit-o până în prezent şi sunt în curs de desfăşurare cercetări urgente pentru a afla mai multe despre transmisibilitatea, gravitatea şi sensibilitatea sa la vaccinuri", a declarat directorul executiv al UKHSA, Jenny Harries.

Varianta a fost identificată pentru prima dată la începutul acestei săptămâni, dar Marea Britanie s-a grăbit să introducă restricţii de călătorie în Africa de Sud şi în cinci ţări vecine, acţionând mult mai rapid decât în cazul variantei Delta, dominantă în prezent.

"Ceea ce ştim este că există un număr semnificativ de mutaţii, poate dublu faţă de numărul de mutaţii pe care l-am văzut în varianta Delta", a declarat secretarul pentru sănătate Sajid Javid. "Iar acest lucru ar sugera că este posibil să fie mai transmisibilă şi că vaccinurile actuale pe care le avem ar putea fi mai puţin eficiente".

Marea Britanie a anunţat că a interzis temporar zborurile din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho şi Eswatini începând de vineri de la ora 1200 GMT, iar călătorii britanici care se întorc din aceste destinaţii vor trebui să intre în carantină.

Javid a declarat că este nevoie de mai multe date despre această variantă, dar că restricţiile de călătorie au fost necesare ca măsură de precauţie.

Oamenii de ştiinţă au declarat că sunt necesare studii de laborator pentru a evalua probabilitatea ca mutaţiile să ducă la o eficacitate mult redusă a vaccinului.

Varianta a fost descoperită şi în Botswana şi Hong Kong, dar Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie a declarat că nu a fost detectat niciun caz în Marea Britanie.

Epidemiologul Neil Ferguson, de la Imperial College London, a declarat că B.1.1.1.529 are un număr "fără precedent" de mutaţii şi a fost cauza unei creşteri recente şi rapide a numărului de cazuri în Africa de Sud.

"Măsura guvernului de a restricţiona călătoriile cu Africa de Sud este, prin urmare, prudentă", a spus el. "Cu toate acestea, nu avem încă estimări fiabile cu privire la măsura în care B.1.1.529 ar putea fi fie mai transmisibilă, fie mai rezistentă la vaccinuri, aşa că este prea devreme pentru a putea oferi o evaluare bazată pe dovezi a riscului pe care îl reprezintă."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici