Alegeri în linie dreaptă: Peste 20 milioane de buletine de vot au fost comandate pentru europarlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că, pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, au fost comandate 20.104.459 de buletine de vot pentru a fi folosite la secţiile de vot din România, iar pentru cele din străinătate un număr de 1.333.500 de buletine de vot.

171 afișări
Imaginea articolului Alegeri în linie dreaptă: Peste 20 milioane de buletine de vot au fost comandate pentru europarlamentare

Alegeri în linie dreaptă: Peste 20 milioane de buletine de vot au fost comandate pentru alegerile europarlamentare

De asemenea, potrivit anunţului afişat pe site-ul AEP, au mai fost comandate 18.545.515 de timbre autocolante şi 93.650 de ştampile cu menţiunea „votat” pentru secţiile de vot din ţară. Pentru străinătate au fost comandate 1.301.230 de timbre autocolante, 2.147 de ştampile cu menţiunea „votat”.

Instituţia reamiteşte că, potrivit art. 12 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2019, la alegerile pentreu Parlamentul European din 2019 sumele necesare sunt asigurate din bugetul de stat, prin bugetul AEP, banii fiind necesari pentru a acoperi: a) cheltuielile pentru tipărirea buletinelor de vot şi a publicaţiilor destinate birourilor electorale; b) cheltuielile pentru confecţionarea ştampilei Biroului Electoral Central şi a ştampilelor cu menţiunea „VOTAT”; c) cheltuielile pentru confecţionarea timbrelor autocolante; d) indemnizaţiile membrilor Biroului Electoral Central şi ale personalului tehnic auxiliar al acestuia, precum şi indemnizaţiile prevăzute la art. 16 alin. (9); e) cheltuieli pentru hârtia necesară imprimării buletinelor de vot; f) cheltuielile privind dotarea şi funcţionarea Biroului Electoral Central, precum şi orice alte cheltuieli generate de activităţile specifice procesului electoral.

 

AEP: Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare desemnaţi, duminică, prin tragere la sorţi computerizată

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, printr-un comunicat de presă, că duminică va avea loc tragerea la sorţi computerizată prin care instituţia va desemna preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora.

Conform legislaţiei electorale în vigoare, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi locţiitorul acestuia sunt desemnaţi de către AEP, în şedinţă publică, anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, cu 15 zile înaintea de ziua de referinţă, pe funcţii, dintre persoanele înscrise în Corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul secţiei de votare, precum şi pe baza criteriului studiilor absolvite, arată instituţia, într-un comunicat de presă publicat pe site.

Tragerea la sorţi computerizată va avea loc în prezenţa preşedinţilor birourilor electorale judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, iar rezultatele acesteia vor fi aduse la cunoştinţă publică prin afişare pe site-ul AEP, respectiv la sediile birourilor electorale judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi pe site-urile acestora.

Corpul experţilor electorali este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de către AEP.

Sursa citată mai precizează că prevederile privind Corpul experţilor electorali au fost introduse prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi au fost aplicate pentru prima dată la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici