Alex Găvan vs. vârful K2

  • Alex Găvan a încercat să urce pe vârful K2 (8.611m) fără oxigen suplimentar
  • Alex a încercat expediţia alături de italianca Tamara Lunger
  • Pe 20 ianuarie, Alex Găvan a anunţat că renunţă la expediţia de pe K2
864 afișări
Imaginea articolului Alex Găvan vs. vârful K2

Alex Găvan vs. vârful K2

Anul acesta, Alex Găvan a încercat o expediţie pe K2, dar nu a reuşit să ajungă în vârf.

Românul a oprit expediţia după ce a văzut în jurul lui multe semne care îi spuneau să se oprească, dar crede ce a fost o experienţă de care sufletul lui avea nevoie.

„Şi în momentul în care un prieten de ai mei a plecat prin alte părţi, plus alte lucruri pe care eu le-am observat legate de ceea ce se întâmpla pe munte, m-au făcut să hotărăsc că este mai bine ca la un moment dat să opresc ascensiunea de data asta”, a spus alpinistul, la Aleph News.

Expediţia lui a fost amânată mult de pandemie şi a fost nevoit să plece abia iarna, în condiţii nefavorabile. Chiar dacă nu şi-a atins ţelul iniţial, Alex nu vede expediţia sa ca pe o pierdere de timp.

„Cred că iţi pierzi timpul doar în momentul în care pierzi conexiunea cu tine însuţi şi faci lucruri care nu ţin de cine eşti tu cu adevărat”, crede Alex Găvan. 

Nu e doar despre destinaţie, contează extrem de mult şi experienţele pe care le ai în drum spre vârf.

Iar când era în tabăra de bază, Alex a simţit un moment de graţie într-o noapte la începutul anului. „Luna răsărea de după Broadpeak. nu era niciun nor pe cer, nici urmă de vânt. Lumina tot muntele într-o maniera în care părea pur si simplu supranatural”, a povestit alpinistul, extazul trăit în expediţia sa.

Alex a revenit deja la antrenamente pentru următoarea lui expediţie pe un munte de peste 8000 de metri, dar nu crede că se aventurează deja să îşi ia revanşa pe K2. Are, însă, scopuri la fel de măreţe.

„Nu va fi mai devreme de vara. Acest lucru are legătură şi cu posibilitatea de a călători. Dacă nu, voi face o expeditie aici in spatele casei in padure”, a spus, glumind, alpinistul. 

Cine e Alex Găvan?

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan a escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine.

El foloseşte cea mai bună scenă posibilă, vârfurile celor mai înalţi munţi ai planetei, pentru a face diferenţa în cauzele în care a fost sau este implicat. Printre ele se numără oprirea tăierilor ilegale de păduri, protecţia ultimelor păduri virgine, Parcul Natural Văcăreşti, Centura Verde a Bucureştiului, salvarea aspretelui, probabil cel mai rar peşte din lume sau interzicerea utilizării cianurii în minerit.

După ce pe 25 aprilie 2015 a supravieţuit cutremurului şi avalanşei din Everest, a iniţiat împreună cu echipa sa ”Bucurie pentru Nepal”, o campanie umanitară în urma căreia au fost construite trei şcoli în comunităţi izolate din Himalaya, unde acum învaţă peste 300 de copii.

De asemenea, Fundaţia Alex Găvan a fost născută să manifeste în plan concret viziunea fondatorului său conform căreia ”Universul înseamnă abundenţă, generozitate şi altruism”, prin desfăşurarea de proiecte în domeniul mediului, al educaţiei, sportului, al artelor şi în zona socială.

Alex Găvan este şi fondatorul ISLT - ”Inner Self Leadership Treks”, un program de leadership personal desfăşurat la altitudine, destinat antreprenorilor şi persoanelor din top management. Pentru că Alex crede în puterea transformatoare pe care tehnologia o poate aduce în vieţile oamenilor pentru a fi nişte buni custozi ai planetei Pământ, este partener şi consultant de sustenabilitate al Simple IoT, companie românească ce dezvoltă prima reţea regională IoT (Internet of Things) dedicată 100% conectării obiectelor la internet.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici