Alexandru Rafila: Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra un număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile

  • În România a fost înregistrat un număr record de cazuri COVID-19 în decurs de o zi: 1.713 persoane infectate
  • Alexandru Rafila: După două zile de şcoală nu se poate pune creşterea în seama începutului de an
  • Alexandru Rafila: Nu trebuie să intrăm în panică. Vor exista întotdeauna zile în care s-au concentrat multe cazuri pozitive şi asta este una din ele
4100 afișări
Imaginea articolului Alexandru Rafila: Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra un număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile

Profesorul Alexandru Rafila a susţinut astăzi, 16 septembrie, o conferinţă de presă. Rafila a răspuns reporterilor tuturor întrebărilor cu privire la evoluţia pandemiei de coronavirus în România, plecând şi de la ultimele evenimente importante discutate, precum deschiderea şcolilor, organizarea alegerilor locale şi comercializarea unui vaccin împotriva COVID-19.

Tot astăzi, în România, au fost înregistrate 1.713 cazuri noi de COVID-19, cel mai înalt prag de până acum.

Reporter: Vedem pentru prima dată 1.713 de cazuri noi. Cum se interpretează acest record negativ?

Alexandru Rafila: Nu trebuie să intrăm în panică. Vor exista întotdeauna zile în care s-au concentrat multe cazuri pozitive şi asta este una din ele. Vedem dacă e întâmplare sau trend, e foarte important. Al doilea comentariu pe care îl am este faptul că suntem la jumatatea lui septembrie şi dacă se confirmă numărul de cazuri se datorează faptului că în primele zile din septembrie mulţi s-au întors din concediu.

Reporter: Are treaba cu începutul scolii?

Alexandru Rafila: Nu, pentru că şcoala a început de două zile şi e vorba de testele făcute ieri. După două zile de şcoală nu se poate pune creşterea în seama ei.

Reporter: Spuneau unii că la începutul lui octombrie am putea ajunge la 2.000 de cazuri pe zi.

Alexandru Rafila: Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creştere se aplatizează şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend. Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile. Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii. Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical.

Reporter: Mai fac faţă DSP-urile cu numărul de cazuri? Lumea spune că nu li se mai raspunde la telefon.

Alexandru Rafila: Depinde de DSP, sunt judeţe mai puţin afectate. Acolo e o problemă veche, sistemică, întâmplarea a făcut ca situaţia să prindă DSP-urile într-un context nefavorabil. Sigur că până la urmă ce se întâmplă la nivel local este diferit pentru că sunt judeţe cu structuri de sănătate publică, iar în altele nu au personal calificat, de exemplu, medici microbiologi, epidemiologi. Situaţiile sunt diferite şi nu pot să fac o apreciere globală. La Bucureşti, unde sunt sute de cazuri, situaţia e mai dificilă şi mai greu de gestionat.

Reporter: Vedem discuţii la nivel mondial cum China vorbeşte de comercializarea vaccinului. Am vazut reacţie adversă la vaccinul AstraZeneca. Unde sunt informaţiile referitoare la vaccinuri?

Alexandru Rafila: Sunt vaccinuri candidat, în diverse faze de cercetare. Nu vom putea avea un punct de vedere referitor la utilizarea în UE a acestui vaccin decât dacă va fi autorizat de agenţia europeană a medicamentului. În afara acestei situaţii, nu vom vedea utilizat vaccinuri fără verificarea eficacităţii şi siguranţei. De aceasta se ocupă agenţia menţionată.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici