Algoritmul de calcul al tarifelor decontate de CNAS pentru servicii de spitalizare a cazurilor acute

Pentru o naştere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului privat cu care se află în contract tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normală, fără complicaţii, şi aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană, cu complicaţii grave, precizează CNAS.

541 afișări
Imaginea articolului Algoritmul de calcul al tarifelor decontate de CNAS pentru servicii de spitalizare a cazurilor acute

„În urma numeroaselor solicitări primite la CNAS pe tema valorilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) din unităţile sanitare private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, facem următoarele precizări:

Normele de aplicare ale Contractului – cadru, aprobate prin Ordinul MS-CNAS nr. 1068/627, conţin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuţi (DRG) furnziorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract. Suma rambursată din FNUASS pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) se calculează în funcţie de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferenţieri determinate de forma de proprietate a unitaţilor sanitare cu care casele de asigurări de sanatate se află în relaţii contractuale”, potrivit CNAS.

Tariful decontat se calculează înmulţind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR). TCP ( tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor, iar VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor.

„VR variază între 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) şi 14,23 (ex.traheostomie). Astfel, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) sunt cuprinse între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) si 21.132 lei (ex.traheostomie). De exemplu, pentru o naştere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normală, fără complicaţii, şi aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană, cu complicaţii grave”, arată CNAS.

CITEŞTE AICI: Românii asiguraţi se pot trata la privat, dar plătesc o parte din serviciile medicale. Ce trebuie să ştie aceştia

Potrivit comunicatului de presă, pentru naştere, valoarea relativă (VR) a cazului variază între 0,93 si 2,3:

  • Naştere prin cezariană cu CC catastrofale 2,3123
  • Naştere prin cezariană cu CC severe 1,5752
  • Naştere prin cezariană fara CC catastrofale sau severe 1,2223
  • Naştere vaginală cu proceduri în sala de operaţii cu CC catastrofale sau severe 1,2412
  • Naştere vaginală cu proceduri în sala de operaţii fara CC catastrofale sau severe 0,9388.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici