"Alma Mater": Pensionarea bruscă în timpul anului universitar perturbă procesul de învăţământ

Conducerea Federaţiei "Alma Mater" susţine că pensionarea bruscă în timpul anului universitar perturbă flagrant procesul de învăţământ şi de cercetare din universităţi şi cere ministrului Educaţiei să reformuleze prevederea din Ordinul privind măsurile tranzitorii în sistemul de învăţământ.

74 afișări
Imaginea articolului "Alma Mater": Pensionarea bruscă în timpul anului universitar perturbă procesul de învăţământ

"Alma Mater": Pensionarea bruscă în timpul anului universitar perturbă procesul de învăţământ (Imagine: Mediafax Foto)

Federaţia "Alma Mater" arată, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, daniel Funeriu, că Ordinul de ministru nr. 3753 din 9 februarie 2011, privind aprobarea unor măsuri tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ, conţine contradicţii ce duc la bulversarea anului universitar în curs.

Potrivit sindicaliştilor, articolul 12 din Anexa 2 a actului normativ, care obligă personalul didactic din învăţământul superior ce a împlinit vârsta de 65 de ani să se pensioneze în cursul anului universitar, contrazice prevederile articolul 3 din Ordinul de ministru, care menţionează că "până la elaborarea metodologiilor de aplicare a Legii 1/2011 se aplică dispoziţiile privind organizarea, desfăşurarea şi funcţionarea sistemului de învăţământ aflate sau intrate în vigoare la începutul şi pe parcursul anului universitar 2010 - 2011".

"Ţinem să atragem atenţia că pensionarea bruscă în timpul anului universitar, contrar cutumei în domeniu, perturbă în mod flagrant procesul de învăţământ şi de cercetare din universităţile româneşti, fiind totodată o «premieră absolută», deoarece nu se ţine cont de faptul că statele de funcţii, aprobate de senatele universităţilor la începutul anului universitar, sunt legal valabile pe parcursul întregului an universitar", scriu sindicaliştii "Alma Mater" în scrisoarea adresată ministrului Educaţiei.

Conducerea federaţiei sindicale îi reaminteşte ministrului Daniel Funeriu că la Consiliul Naţional al Rectorilor, din 28 ianuarie, "a promis comunităţii universitare că va proceda la o punere în aplicare, graduală şi nepripită a Legii Educaţiei Naţionale".

"Prin urmare, cerem în mod imperativ Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să revină asupra acestui ordin contradictoriu prin reformularea art.12 din Anexa 2, în sensul că art. 289 din Legea 1/2011 se va aplica cu începere din anul universitar 2011 - 2012. De asemenea, atragem atenţia Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului că România este parte a Uniunii Europene şi, prin urmare, este obligată să respecte regulile dialogului social în emiterea oricăror acte normative, în concordanţă cu cerinţele şi principiile promovate de Comisia Europeană", arată sindicaliştii "Alma Mater" în încheierea scrisorii deschise.

Legea educaţiei a intrat în vigoare în 9 februarie, iar până la elaborarea metodologiilor pentru punerea în aplicare a actului a fost publicat Ordinul privind măsurile tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ.

Potrivit articolului 12 din Anexa 2 a actului normativ, cadrele didactice din învăţământul superior care se pensionează, la împlinirea vârstei de 65 de ani, înaintea finalizării anului universitar 2010-2011 îşi pot continua activitatea după pensionare fără aprobarea senatului universitar, până la finalizarea anului.

Ordinul mai prevede că studiile de master aflate în derulare la forma de învăţământ la distanţă (ID) intră în lichidare şi nu se mai organizează admitere începând cu anul universitar 2011-2012, iar universităţile pot organiza admiterea numai pentru cele acreditate, în urma evaluării, până cel târziu în 1 septembrie 2011.

Structura, organizarea şi funcţionarea instituţiilor de învăţământ superior se menţin aşa cum au fost aprobate la începutul anului universitar 2010-2011, până la intrarea în vigoare a noilor carte universitare şi aprobarea structurii universităţilor pe facultăţi prin hotărâre a Guvernului, potrivit actului normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici