Alma Mater: Puterea actuală vrea să modifice Legea educaţiei, avantajând privatul. Ministerul Educaţiei: Nici vorbă

Federaţia Alma Mater semnalează faptul că, la trei luni şi şapte zile de la asumarea Legii Educaţiei, puterea actuală propune modificarea actului fără consultarea partenerilor de dialog social, avantajând universităţile private, dar MECTS spune că nu a iniţiat şi nu va iniţia un astfel de document.

547 afișări
Imaginea articolului Alma Mater: Puterea actuală vrea să modifice Legea educaţiei, avantajând privatul. Ministerul Educaţiei: Nici vorbă

Liderul Alma Mater, profesorul Anton Hadăr (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Federaţia Alma Mater precizează într-un comunicat transmis, marţi, că a primit "cu stupoare", în seara de luni, documente elaborate "în spatele uşilor închise pentru partenerii sociali". Documentele se referă la Legea Educaţiei Naţionale (Legea 1 din 2011).

"La trei luni şi 7 zile de la asumarea Legii Educaţiei Naţionale, puterea actuală propune modificarea acestei legi fără consultarea partenerilor de dialog social. Analiza modificarilor legii asumate, care vor fi impuse cu siguranţă (acum Codul Dialogului Social permite orice), introduce discriminări flagrante între sistemul de învăţământ universitar de stat şi cel privat", se arată în documentul transmis de Alma Mater şi semnat de liderul organizaţiei, prof Anton Hadăr.

Potrivit acestuia, una dintre propuneri interzice universităţilor de stat organizarea de studii cu taxă. O altă propunere statutează discriminări clare între învăţământul de stat şi cel privat. Astfel, dacă la învăţământul de stat incompatibilităţile sunt clar precizate, la învăţământul particular aceeaşi sferă a incompatibilităţilor sunt precizate numai prin Carta Universitară, mai spune Hadăr, în comunicat.

"Carta universitară se elaborează şi se adoptă de către Senatul universitar, fără alte amendamente", susţin sindicaliştii că ar prevedea presupusa propunere de modificarea a legii educaţiei.

Contactat telefonic, secretarul de stat pentru învăţământul superior, Cătălin Baba a declarat, pentru MEDIAFAX, că MECTS nu a iniţiat şi nici nu va iniţia un act de modificare a Legii educaţiei naţionale.

"Nu am iniţiat şi nu vom iniţia un act de modificare a Legii Educaţiei Naţionale. Legea este în curs de implementare. Mai mult, în Legea educaţiei naţionale universităţile de stat şi particulare sunt tratate la fel. Atât univeristăţile de stat, cât şi cele private fac parte din sistemul naţional de învăţământ. Intituţiile de învăţământ de stat şi particulare se supun aceloraşi legi", a susţinut secretarul de stat al MECTS, neputând preciza al cui ar putea fi actul despre care vorbeşte liderul Alma Mater.

În schimb, surse parlamentare au declarat pentru MEDIAFAX că un deputat şi un senator PDL au un astfel de document de modificare a legii educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici