Alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate, respinsă de comisiile parlamentare

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au respins, vineri, cu 18 voturi "pentru", 21 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, un amendament al PNL la proiectul bugetului de stat pe 2010 privind alocare a 6% din PIB pentru Sănătate.

120 afișări
Imaginea articolului Alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate, respinsă de comisiile parlamentare

Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a propus să fie alocat pentru sănătate 5% pentru politici publice în acest domeniu şi 1% pentru infrastructura din sănătate (Imagine: Mediafax Foto)

Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a propus să fie alocat pentru sănătate 5% pentru politici publice în acest domeniu şi 1% pentru infrastructura din sănătate. Nicolăescu a susţinut că sursele de finanţare pentru acest amendament vor putea fi luate din bugetele instituţiilor ale căror alocaţii au crescut foarte mult, cum ar fi serviciile speciale şi Administraţia prezidenţială.

"Trebuie să fie o decizie politică să se dea bani la sănătate. Dacă nu putem să ajutăm oamenii bolnavi, de ce mai facem politică?", a spus Nicolăescu.

În replică, deputatul PDL Constantin Dascălu a spus că bugetele serviciilor speciale şi cel al Administraţiei prezidenţiale nu acoperă sumele necesare majorării cu 2,5% din PIB pentru sănătate.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat că nu susţine niciun amendament care dă procente fixe din PIB pentru domenii.

La rândul său, secretarul de stat Gheorghe Gherghina a spus că în proiectul de buget nu sunt surse pentru 6% din PIB pentru sănătate.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a avut şi un amendament privind alocare a 6% din PIB pentru educaţie, dar l-a retras după ce secretarul de stat Gheorghe Gherghina a precizat că în proiectul de buget este asigurat, în acest moment, un procent de 6% din PIB, care include şi veniturile proprii din educaţie.

Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi în 2010 de 4.147.455.000 lei, în creştere faţă de 2009, când execuţia preliminată indică un nivel de 3.874.589.000 lei, potrivit proiectului de buget de stat transmis spre dezbatere Parlamentului.

Cheltuielile de personal ale Ministerului Sănătăţii vor scădea în 2010 cu 6,15%, la aproape 241 de milioane de lei, faţă de 256 de milioane de lei estimat pentru acest an, fondul pentru salariile de bază crescând cu 15,5%, iar sumele alocate pentru sporuri fiind mai mici în medie cu aproximativ 90%, conform proiectului de buget.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici