Alunecări de teren în Vâlcea: 70 de familii au rămas izolate

Alunecările de teren s-au reactivat în localităţile vâlcene Berbesti şi Blidari, iar 70 de familii sunt izolate după ce drumurile s-au rupt, autorităţile locale spunând că au făcut memorii către Preşedinţie şi Guvern şi aşteaptă o soluţie, în condiţiile în care situaţia se repetă de câţiva ani.

305 afișări
Imaginea articolului Alunecări de teren în Vâlcea: 70 de familii au rămas izolate

Alunecări de teren în Vâlcea: 70 de familii au rămas izolate (Imagine: ISU Valcea/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit primarului oraşului Berbesti, Vintilă Chelcea, 28 de familii din satul Valea Mare au rămas izolate după ce singurul drum, DC135, care asigură legătura cu centrul localităţii a fost rupt din nou de o alunecare de teren, după ce şoseaua fusese reparată anul trecut tot în urma alunecărilor de teren.

"Eu am propus să facem un drum solid prin pădure, la câţiva kilometri de carieră, dar soluţia mea nu a fost luată în seamă. Acum avem din nou familii izolate, am scris la minister, la preşedinte, la Guvern şi aşteptăm o soluţie pentru a încerca să ieşim din aceast situaţie. Acum suntem complet izolaţi, la noi nu mai poate ajunge nicio maşină. În sat sunt copii care trebuie să meargă zilnic la şcoală în oraş şi pot ajunge doar pe jos prin pădure. Drumul este desfundat", a declarat primarul oraşului Berbeşti.

Drumul comunal 135, care are o lungime de patru kilometri, se întinde de-a lungul carierei Panga Nord, care are o suprafaţă de peste 400 de hectare, iar primele alunecări de teren au apărut în 2009, din cauza exploatării lignitului din zonă. Ulterior, reprezentanţii Exploatării Miniere Berbeşti au construit o rută ocolitoare la aproximativ o jumătate de kilometru de drumul afectat, dar şi aceasta a fost distrusă de alunecări de teren.

În satul Valea Mare, care aparţine de oraşul Berbesti, mai există 27 de gospodării pe dealuri, din peste 100 câte au fost înainte de 1989, când satul a fost propus pentru strămutare.

Reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă spun că monitorizeaza zona şi caută o altă soluţie pentru construirea unui nou drum într-un loc sigur, varianta prin pădure fiind costisitoare, în condiţiile în care scoaterea terenului din circuitul forestier necesită timp.

Şi în satul Blidari, comuna Goleşti, drumul sătesc care face legătura cu o zonă unde sunt 49 de locuinţe a fost distrus de o alunecare de teren care s-a reactivat odată cu topirea zăpezii.

"A revenit alunecarea de teren care ne da bătăi de cap. Drumul s-a rupt practic un metru pe verticală, iar maşinile nu mai au acces acolo. Problemele au început de mai mult timp, când s-au crăpat casele şi pământul a luat o la vale. Am mers personal la Bucureşti, unde m-am întâlnit cu ministrul Ialomiţianu, care m-a asigurat că până la finalul lunii martie voi primi cei 40 de miliarde de lei vechi pentru stabilizarea zonei, documentele fiind întocmite deja, asteaptându-se avizul premierului Emil Boc. Eu sper să rezolvăm repede situaţia, pentru ca maşinile să aibă acces în zonă", a declarat, la rândul său, Gheorghe Şerban, primarul localităţii Goleşti.

Primele alunecări de teren au avut loc în localitatea Goleşti, în satul Blidari, în anul 2005, în zona afectată, de 49 de case, locuind aproximativ 160 de oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici