Ambasadorul Elveţiei: Când am ajuns în România, erau mulţi oameni de neatins. Corupţia este cancerul instituţiilor

Ambasadorul Elveţiei, Jean-Hubert Lebet, a declarat luni că atunci când a ajuns în România, în vara lui 2011, a văzut foarte multe persoane care erau "de neatins", dar acele vremuri au trecut, prin lupta anticorupţie, aprecind că dacă justiţia este prima virtute, corupţia e cancerul instituţiilor.

1187 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Elveţiei: Când am ajuns în România, erau mulţi oameni de neatins. Corupţia este cancerul instituţiilor

Ambasadorul Elveţiei, Jean-Hubert Lebet (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Jean-Hubert Lebet a spus că justiţia trebuie să fie responsabilitatea tuturor instituţiilor statului şi a celor care lucrează în cadrul acestor instituţii, politicieni, funcţionari publici şi magistraţi, precum şi a societăţii civile.

"În special în ultimii câţiva ani, mulţi în România şi-au asumat integral responsabilitatea pentru justiţie, însă, regretabil, mulţi alţii nu au făcut-o sau, mai rău, şi-au folosit funcţiile publice pentru câştiguri personale, iar aceasta a condus la irosirea resurselor publice şi private", a spus ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, cu ocazia lansării oficiale a modulelor e-learning în domeniul noilor coduri juridice.

Ambasadorul a mai spus că autorităţile române trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, pentru a permite unei noi generaţii de politicieni şi lideri să se dezvolte.

"Dacă justiţia este prima virtute, corupţia este cancerul instituţiilor. Acest cancer poate fi o boală mortală, iar vindecarea ei poate la început să pară foarte dură, însă medicul sistemului judiciar trebuie să procedeze cu foarte mare grijă, are nevoie şi merită sprijinul nostru, critic dar constructiv. În acest context, trebuie să felicităm autorităţile române pentru acţiunea lor decisivă împotriva corupţiei. Îmi amintesc prima dată când am venit în România, în vara anului 2011, când observam foarte multe persoane importante care erau de neatins. Din fericire, acele vremuri au trecut şi lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, pentru a permite unei noi generaţii de politicieni şi lideri să se dezvolte şi să servească poporul român", a adăugat ambasadorul Elveţiei.

Acesta a amintit faptul că există o lungă cooperare elveţiano-română în domeniul justiţiei, până acum fiind finanţate proiecte pentru justiţie în valoare de aproximativ 17 milioane de euro.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a declarat că poiectele finanţate în cadrul programului de cooperare elveţiano-român au o deosebită importanţă pentru Ministerul Public, pentru că obiectivele acestora coincid atât cu unele dintre priorităţile asumate de procurori, cât şi cu obligaţiile stabilite pentru România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Referindu-se la modulele de e-learning în domeniul noilor coduri, lansate luni, Tiberiu Niţu a apreciat că Institutul Naţional al Magistraturii are acum un instrument modern, rapid, mai puţin costisitor şi mult mai eficient pentru formarea profesională a judecătorilor şi procurorilor.

"În ceea ce priveşte codurile penal şi de procedură penală, Ministerul Public, prin efortul propriu, a pus la dispoziţia procurorilor din întreaga ţară, încă din luna februarie 2014, o adresă de poştă electronică la care pot formula întrebări. (...) Profit de acest prilej pentru a vă informa asupra faptului că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are în vedere integrarea acestei oportunităţi într-un set mai amplu de instrumente novatoare, cum ar fi crearea unui sistem IT de management al audierilor şi operaţionalizarea arhivei recente a unităţilor de parchet, prin crearea unor noi funcţii informatice. Sunt doar câteva dintre obiectivele Ministerului Public, pe care ne propunem să le aplicăm prin accesarea de fonduri structurale şi care vor duce la informatizarea substanţilă a activităţilor legate de îndeplinirea actului de justiţie", a precizat Niţu.

Secretarul de stat din Ministerul Justiţiei Diana Marielissa Voicu a spus că, pentru instituţia pe care o reprezintă, anul 2014 a fost unul al angajamentelor onorate.

"Intrarea în vigoare a noilor coduri a reprezentat o reuşită şi a venit în întâmpinarea recomandărilor instituţiilor europene în domeniu, dar şi a cerinţelor interne de dezvolatre a sistemului judiciar din România. Deşi rezultatele acestei evaluări sunt prematur de centralizat acum, există toate premisele pentru ca sistemul judiciar românesc să îşi sporească eficienţa şi, implicit, credibilitatea în faţa cetăţenilor, în faţa mediului de afaceri şi mai ales în faţa instituţiilor europene", a arătat secretarul de stat.

Lansarea modulelor de e-learning în domeniul noilor coduri a avut loc în cadrul proiectului "Asistenţă pentru consolidarea capacităţii instituţionale în domeniul formării judecătorilor şi procurorilor pentru aplicarea noilor coduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici