Ambasadorul Gabriel Gafiţa, citat la Tribunal pentru materialele CNSAS

Ambasadorul României la Lisabona, Gabriel Gafiţa, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că a fost citat pentru 17 septembrie la Tribunalul Bucureşti, în legătură cu materialele transmise de la CNSAS, privind faptul că ar fi fost racolat de Securitate în 1977.

729 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Gabriel Gafiţa, citat la Tribunal pentru materialele CNSAS

Ambasadorul Gabriel Gafiţa, citat la Tribunal pentru materialele CNSAS (Imagine: lisabona.mae.ro)

Ambasadorul a spus că a aflat anul trecut de materialele existente de la CNSAS, când a fost de altfel la discuţii la Colegiu.

În ceea ce priveşte atribuirea numelui "Rossety", ambasadorul a spus că a aflat că îi fusese dat acest apelativ abia anul trecut, când şi-a vâzut dosarul de la CNSAS, iar materialele care i-au fost prezentate la acea dată i s-au părut "subţiri" şi "scoase din context".

Ambasadorul a ţinut să precizeze că nu doreşte să facă mai multe declaraţii pe această temă deocamdată, dar a adăugat că se va supune procedurii judiciare iniţiate, "cu încredere în justiţie".

Cotidianul "Adevărul" a scris, joi, că ambasadorul României în Portugalia, Gabriel Gafiţa (56 de ani), este acuzat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii că a făcut poliţie politică. Potrivit sursei citate, CNSAS a transmis Tribunalului Bucureşti o serie de documente care atestă că actualul ambasador a fost recrutat de Securitate la vârsta de 25 de ani, având numele conspirativ „Rosetty".

"Gafiţa ar fi fost racolat ca informator al Securităţii în februarie 1977, pe când avea 25 de ani. Numele lui de cod era «Rosetty» şi avea misiunea să deconspire starea de spirit din lumea literară, dat fiind că la vremea respectivă era scriitor. Gabriel Gafiţa furniza şi informaţii despre minorităţile maghiare şi germane, dar şi discuţiile de la Biblioteca Americană. Serviciile făcute Securităţii de Gafiţa au fost recompensate, în mai multe rânduri, cu sume de bani. Chiar şi coniacul consumat îi era decontat", scrie cotidianul "Adevărul".

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul MAE, Gabriel Gafiţa, în vârstă de 56 de ani, este licenţiat al Facultăţii de Limbi Străine (engleză-franceză) din cadrul Universităţii din Bucureşti. În primii doi ani după absolvire (1975-1977), Gafiţa a fost, potrivit CV-ului, "liber profesionist, colaborator la reviste literare şi la Radio Bucureşti". Din 1977 până în 1990, el a fost lector, însărcinat cu traduceri din limbile minorităţilor naţionale în limba română la Editura Kriterion.

Din octombrie 1990 până în octombrie 1991, Gabriel Gafiţa a fost expert guvernamental pentru problemele minorităţilor naţionale în cadrul Guvernului României, Consiliul pentru Reformă, Relaţii şi Informaţii Publice. Din octombrie până în decembrie 1991, a lucrat în centrala MAE, ocupând funcţia de Secretar I în Direcţia Relaţii Culturale. Din 1991 a plecat la post la Londra, de unde a revenit patru ani mai târziu, fiind numit director în cadrul Direcţiei de Planificare a MAE.

Din decembrie 1995 a ocupat, timp de doi ani, până în martie 1998, funcţia de secretar de stat în MAE. Ulterior a fost numit ambasador al României la Ottawa, în Canada, misiune pe care a încheiat-o în 2002, dată la care a revenit în centrala MAE în funcţia de director general-adjunct în Direcţia Generală Europa şi America de Nord.

În 2004 a fost numit ambasador al României în Malaezia, iar din noiembrie 2005 a fost numit de preşedintele Băsescu în funcţia de ambasador la Lisabona.

Începând din 2005 are grad diplomatic de ministru plenipotenţiar. Potrivit CV-ului său, Gabriel Gafiţa nu a fost membru al PCR înainte de 1989 şi nu a avut nici o afiliere politică după 1989. A primit, în anul 2000, Ordinul «Serviciu Credincios » clasa Mare Ofiţer. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi este autorul a numeroase volume publicate în România şi în străinătate. Vorbeşte engleză, franceză şi germană. Este căsătorit şi are un fiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici