Ambasadorul Israelului: România e o ţară aşa de frumoasă, că îmi place totul. Mă simt ca acasă

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, a declarat că România este o ţară aşa de frumoasă, încât îi place totul, de la peisaje, la oameni şi mâncare, astfel că se simte ca acasă.

691 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Israelului: România e o ţară aşa de frumoasă, că îmi place totul. Mă simt ca acasă

Ambasadorul Israelului: România e o ţară aşa de frumoasă, că îmi place totul. Mă simt ca acasă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"România e o ţară aşa de frumoasă, aşa că îmi place totul, de la privelişte, peisaje, oamenii, categoric! Sunt oameni drăguţi, buni. Mă simt ca acasă. Avem aceeaşi mentalitate, aceeaşi vivacitate, acelaşi mod de a gândi. Îmi place foarte mult cultura română, îmi place mult gastronomia românească", a spus ambasadorul.

El a relatat că a vizitat multe locuri din ţară.

"Să vă dau nişte exemple. Mai întâi de toate, Iaşi. În Iaşi mă simt ca acasă, fiindcă mama s-a născut la Iaşi. A părăsit ţara în 1944, iar bunica a plecat în 1949. Nu ştiam nimic despre bunicul meu până să vin aici. Din fericire, am putut afla unde este mormântul bunicului meu, în Cimitirul Evreiesc din Iaşi. Deci, am fost la Iaşi, am fost şi în alte oraşe, precum Satu Mare, Oradea, Arad, Timişoara, Galaţi, Bacău. Am văzut Delta Dunării. Am văzut multe, dar nu e de ajuns! Îmi trebuie mai mult timp pentru a vizita, deoarece sunt foarte ocupat în Bucureşti. Dar încerc să vizitez şi alte locuri, să vizitez comunităţile evreieşti răspândite în ţară".

Solicitat să facă o comparaţie cu alte ţări, el a spus: "În orice loc te poţi simţi bine, poţi promova interesul şi prietenia între popoare. Dar, aici, în România, există ceva care-mi place foarte mult, din punct de vedere profesional, datorită relaţiei speciale dintre cele două guverne, dar şi din punct de vedere personal, datorită originii mele. Mă simt foarte ataşat".

"Datorită asemănărilor dintre cele două popoare, fiindcă avem o comunitate aşa de mare de israelieni proveniţi în România, cred că pot fi de folos ca ambasador. Şi suntem foarte aproape geografic: din România în Israel ajungi în numai 2 ore şi 20 de minute. Atât! Există oameni de afaceri israelieni care vin în România în zilele de lucru, iar în week-end merg acasă. Deci ăsta e un mare avantaj. La fel, şi oamenii... Românii, din câte am văzut eu, sunt foarte muncitori, foarte talentaţi. În plus, aveţi avantajul resurselor naturale, avantaj pe care Israelul nu-l are. Israelul n-are resurse naturale. În Israel, apa e o resursă limitată, dar am reuşit să dezvoltăm tehnologia. Cred că există bazele unei colaborări excelente între experienţa israeliană, tehnologia israeliană, pe de o parte, şi experţii români, pe de altă parte. Iar resursele şi pământul românesc pot beneficia de asta şi, aşa, se pot dezvolta proiecte, se pot multiplica investiţiile în România", a adăugat diplomatul în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de PRO TV.

El a mai spus că pentru realizarea mai multor investiţii israeliene în România este nevoie de reciprocitate.

"Pot să vă spun un lucru. În discuţiile mele cu partenerii români din guvern, uneori, mi se spune: Da, ştim, Israelul e o ţară avansată şi ştim că aveţi tehnologii performante. Vă rugăm, veniţi în România, veniţi să investiţi aici. Dar cred că trebuie să înţelegeţi modul de gândire israelian. Pentru ca Israelul să vină aici, trebuie să existe reciprocitate. Israelienii vin în România, dar aş vrea să încurajez cât mai mulţi afacerişti români să meargă şi ei în Israel. Ambasada va fi mai mult decât încântată să organizeze aceste vizite, aceste întâlniri. Vizitele ar include întâlniri în Israel cu oameni de afaceri, dar şi vizite pe teren, ca să vedeţi exact ce poate oferi Israelul României. Astea ar fi metode practice pentru a aduce investitorii israelieni în România şi în domeniul agricol", a explicat ambasadorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici