Ambasadorul SUA: Secretul familiei şi societăţii puternice - te cerţi, dar în final rămâne reconcilierea

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, joi, la "Micul dejun cu rugăciune", că a observat că românilor le place să se certe, dar a apreciat că la un anumit moment cearta trebuie să se încheie, iar secretul unei societăţi puternice este când în cele din urmă rămân dragostea şi reconcilierea.

34 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA: Secretul familiei şi societăţii puternice - te cerţi, dar în final rămâne reconcilierea

Gitenstein: Secretul familiei şi societăţii puternice - te cerţi, dar în final rămâne reconcilierea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a participat, joi, la Palatul Parlamentului, la manifestarea "Mic dejun cu rugăciune".

"Am observat că românilor le place să se certe şi acesta este un lucru bun. Noi ne certăm în familiile americane, mai ales în familiile evreieşti, mai ales în familia mea. Dar, la un anumit moment, cearta trebuie să se încheie şi secretul familiilor puternice, dar şi al unei societăţii puternice este atunci când poţi să te cerţi, dar în cele din urmă să rămână dragostea şi reconcilierea", a precizat Mark Gitenstein, menţionând că oamenii din România se află în mijlocul unui mare conflict de familie.

Ambasadorul SUA a spus, la începutul discursului său, că a fost invitat la manifestarea "Mic dejun cu rugăciune" pentru a vorbi despre familie şi despre criza familiei, tema centrală a acestei manifestări oganizate de Parlamentul României, mai precis de Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României, condus de deputatul PSD Cristian Dumitrescu.

Mark Gitenstein a arătat că vorbeşte în numele tuturor americanilor din SUA, în calitate de amabasador al SUA, "dar şi în calitate de evreu, un evreu de origine română".

"Bunicul meu a fost din Chişinău şi străbunicul meu din Brăila. Deci am o legătură personală profundă cu această ţară şi vorbesc ca unul care se simte parte a familiei voastre", le-a spus participanţilor la manifestare ambasadorul SUA.

El a apreciat că, în America, familia este privită ca piatra de temelie a societăţii şi a apreciat că fără familii puternice nu pot fi construite societăţi puternice.

"Pentru o democraţie ce se naşte din totalitarism, aici, în România, vă aduc câteva idei de familie din America. În primul rând, Guvernul nu este un substitut pentru familie, guvernul nu ar trebui să submineze familia, poate fi un îndrumător moral, dar nu ar trebui să impună punctul de vedere al majorităţilor asupra minorităţilor", a opinat Mark Gitenstein.

El a apreciat că este rolul special al bisericii, al moscheii şi al sinagogii să îndrume familia asupra acestor valori.

Ambasatorul SUA a mai spus că, atunci când există tensiuni şi conflicte în cadrul familiilor, "primul instinct al membrilor familiei în momente de criză ar trebuie să fi reconcilierea şi dragostea".

"Am observat că românilor le place să se certe şi asta e un lucru bun. Noi ne certăm în familiile americane, mai ales în familiile evreieşti, mai ales în familia mea. Dar, la un anumit moment, cearta trebuie să se încheie. Şi secretul familiilor puternice, dar şi al unei societăţi puternice este atunci când poţi să te cerţi, dar în cele din urmă să rămână dragostea şi reconcilierea. Iar voi în România sunteţi acum în mijlocul unei mari certe, unui mare conflict de familie", a opinat ambasadorul SUA.

El a apreciat că în curând va veni momentul potrivit pentru pace şi reconciliere. "Şi, în curând, va veni vremea, va veni momentul potrivit, pentru ca voi să vă amintiţi cuvintele Scripturii şi într-unul din pasajele mele favorite se spune că este vreme pentru toate, este o vreme pentru fiecare activitate în ceruri. O vreme să îmbrăţişezi şi o vreme să te înfrânezi, o vreme să sfâşii şi o vreme să vindeci. E vreme să iubeşti şi vreme să urăşti, e vreme pentru război şi vreme pentru pace. Astăzi, în vremuri ale unor familii tulburate, în curând în întreaga Românie, va fi vremea să îmbrăţişezi, să vindeci, să iubeşti şi o vreme pentru pace şi reconciliere. Amin" şi-a încheiat discursul ambasadorul SUA, în aplauzele participanţilor.

Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, condus de deputatul Cristian Dumitrescu, a organizat la Palatul Parlamentului a IV-a ediţie a manifestării "Mic dejun cu rugăciune", având ca temă "criza familiei".

"Tema a fost criza familiei, iar la începutul anului, când ne-am gândit la această temă, nu credeam că o să fie o criză globală", a precizat participanţilor Cristian Dumitrescu.

La "Micul dejun cu rugăciune" au fost prezenţi 210 participanţi din 22 de ţări şi reprezentanţi ai 18 culte, potrivit lui Dumitrescu.

Printre parlamentarii prezenţi, joi dimineaţa, la "Micul dejun cu rugăciune", s-au aflat Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu, Ecaterina Andronescu, Gheorghe David.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici