Ameninţare falsă cu bombă pe Aeroportul Internaţional din Timişoara

Mai multe echipaje de Poliţie, jandarmi şi pompieri au intervenit, sâmbătă seară, pe aeroportul din Timişoara, după ce o persoană a sunat la Serviciul de urgenţe 112 şi a spus că pe aeroport este o bombă. Aeroportul a fost închis pentru scurt timp, dar directorul acestuia, Cornel Sămărtinean, a declarat că alarma nu se confirmă.

35 afișări
Imaginea articolului Ameninţare falsă cu bombă pe Aeroportul Internaţional din Timişoara

Ameninţare falsă cu bombă pe Aeroportul Internaţional din Timişoara (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, Lucian Mihoc, a declarat, sâmbătă seară, că autorităţile au intervenit conform procedurilor, deşi bănuiesc că este vorba despre o alarmă falsă pentru că apelul la serviciul 112 a fost scurt şi foarte neclar.

"Am fost anunţaţi la ora 20.36 că o persoană a sunat la Serviciul 112 de la un telefon public din zona Circumvalaţiunii, din Timişoara, şi a spus, foarte scurt, că pe aeroport este o bombă. Indiferent că este o alarmă falsă sau nu, noi am intervenit conform procedurilor şi am trimis trei autospeciale cu apă şi spumă. De asemenea, au mai intervenit şi jandarmi şi poliţişti. Nu ştim zona exactă la care a făcut referire apelul, dar nu este vorba despre bombe în avioane", a spus Lucian Mihoc.

Aeroportul Timişoara a fost redeschis după ce echpele de intervenţie au constatat că ameninţarea a fost falsă

Aeroportul din Timişoara, închis iniţial după primirea ameninţării, a fost redeschis, iar activitatea a revenit la normal după ce echipele de intervenţie formate din poliţişti, jandarmi şi pompieri au constatat că ameninţarea cu bombă a fost falsă.

"S-a constatat că a fost o ameninţare falsă. Aeroportul s-a deschis, în deplină siguranţă, după ce s-au respectat toate procedurile de verificare. Activitatea se desfăşoară normal pe aeroport", a declarat directorul aeroportului timişorean, Cornel Sămărtinean.

Conform orarului de zbor al aeroportului, la Timişoara urmează să aterizeze o cursă a Lufthansa, de la Munchen, aceasta fiind ultima cursă de sâmbătă seară.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Timiş, poliţişti şi echipe ale SRI continuă cercetările pentru a-l identifica pe bărbatul care a sunat de la un telefon public din Timişoara şi a anunţat alarma cu bombă.

Din motive de securitate, aeroportul fusese închis, declara directorul Cornel Sămărtinean.

Două zboruri au fost deviate pe Aeroportul Arad

Conform programului de zbor anunţat pe site-ul Aeroportului Timişoara, la ora 22.10 ar fi trebuit să aterizeze o cursă Wizzair, care venea de la Paris, iar la ora 22.55 urma să aterizeze la Timişoara o cursă a Tarom de la Bucureşti, însă acestea două zboruri au fost deviate pe Aeroportul din Arad.

La ora 23.30 cursa de la Munchen, a companiei Lufthansa, urmează să aterizeze pe Aeroportul Timişoara.

Nicio cursă nu este programată să plece de pe aeroportul Timişoara până mâine dimineaţă.

A doua ameninţare cu bombă în mai puţin de două săptămâni

În 17 martie, constănţeanul Viorel Anghelescu a anunţat, printr-un telefon la Centrul Infotrafic al Aeroportului "Traian Vuia" din Timişoara, că într-un avion al companiei Wizz Air s-ar afla o persoană ce are în bagaje o bombă. Ulterior, el a revenit, anunţând că bomba s-ar afla într-o cursă Bucureşti - Timişoara. Numele persoanei indicate de Anghelescu figura pe lista de pasageri.

După aproximativ o oră şi jumătate de la anunţul telefonic, Anghelescu a fost identificat şi ulterior ridicat, în urma unei operaţiuni la care au participat Serviciul Român de Informaţii, DIICOT şi Poliţia Română.

În urma ameninţării cu bombă, o aeronavă companiei Wizz Air pe ruta Timişoara - Londra a fost întoarsă la sol. Pentru că în urma verificării aeronavei, a călătorilor şi a bagajelor acestora nu a fost depistat nimic suspect, s-a decis reluarea cursei spre Londra. Aeronava a decolat cu o întârziere de peste opt ore, avându-i la bord pe cei 165 de pasageri care au aşteptat în aeroport.

Pe de altă parte, bărbatul indicat de Anghelescu, pasager al cursei Carpatair Bucureşti - Timişoara, a fost chestionat de DIICOT la Timişoara, el declarând că nu îl cunoaşte pe autorul ameninţării, astfel că a fost lăsat să plece.

Ulterior, procurorii DIICOT care l-au audiat pe Anghelescu şi au analizat mai multe acte medicale ale acestuia au ajuns la concluzia că el suferă de schizofrenie paranoidă, dispunând ca bărbatul să fie internat sub pază la un spital de psihiatrie din Capitală, pentru o expertiză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici