ANA: Mutu nu mai poate fi considerat un model

Preşedintele Agenţiei Naţionale Antidoping (ANA), Graţiela Vâjâială, a declarat, la RFI, că pe lângă latura sportivă a cazului fotbalistului Adrian Mutu, mai important este aspectul social, pentru că fotbalistul internaţional nu mai poate fi considerat un model pentru tinerii interesaţi de acest sport.

25 afișări
Imaginea articolului ANA: Mutu nu mai poate fi considerat un model

ANA: Mutu nu mai poate fi considerat un model (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El va trebui să dovedească cum a intrat această substanţă în organismul său. Eşti sportiv, te supui anumitor rigori. Mi s-a spus: Bine, sunt totuşi nişte pastile de slăbit. Da. Eu nu fac însă sport, pot lua pastile pentru slăbit. Apare apoi latura socială. Adrian Mutu este un idol pentru nenumaraţi copii. El este un exemplu foarte prost pentru tinerii care aspiră să ajungă în sportul de performanţă. El trebuie să conştientizeze un lucru: este un model şi nu îşi poate permite orice", explică, la RFI România, Graţiala Vâjâială.

Pe de altă parte, Graţiela Vâjâială recunoaşte că, deşi România are una dintre cele mai bune legislaţii antidoping din lume, armonizată cu Codul Internaţional, responsabilii de cluburi din ţară de multe ori nu au habar ce substanţe sunt interzise.

"Noi rămânem stupefiaţi. Sunt antrenori care vin la noi şi spun: «Nu cunoaştem această listă interzisă». Cum este posibil aşa ceva când noi în fiercare an distribuim peste tot lista interzisă", arată sursa citată.

Potrivit Graţielei Vâjâială, această situaţie nu poate fi explicată decât prin lipsa dorinţei de cunoaştere, de a citi, de a se informa "a responsabililor din fotbalul românesc".

Atacantul Fiorentinei, Adrian Mutu, depistat pozitiv cu sibutramină, o substanţă interzisă sportivilor, riscă o suspendare de până la patru ani, lucru care ar putea însemna practic sfârşitul carierei fotbalistului român.

Oricum, Mutu a fost suspendat de echipa de club până la rezultatul contraexpertizei care urmează a se va face.

Atacantul Adrian Mutu a fost depistat pozitiv şi în urma unui control antidoping efectuat pe data de 20 ianuarie, după meciul Lazio - Fiorentina, din Cupa Italiei, în care jucătorul român a marcat două goluri, a anunţat, vineri, Comitetului Olimpic Italian (CONI).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici