ANALIZĂ: Pepenii de Dăbuleni, concuraţi de cei din import. Cultivatorii se plâng de recolta slabă

Recolta de pepeni de Dăbuleni este slabă în această vară din cauza căldurii şi a lipsei de irigaţii. Cu toate acestea, cultivatorii au scos prima serie de pepeni, însă se plâng că vânzările sunt afectate întrucât pieţele şi hypermarketurile au fost invadate de pepeni de import, care sunt mai ieftini.

1887 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Pepenii de Dăbuleni, concuraţi de cei din import. Cultivatorii se plâng de recolta slabă

ANALIZĂ: Pepenii de Dăbuleni, concuraţi de cei din import. Cultivatorii se plâng de recolta slabă (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Oltenii erau convinşi că vor da lovitura în acestă vară cu lubeniţele de Dăbuleni, numai că vremea nu i-a ajutat deloc, pentru că a plouat mult în luna mai, iar la începutul lunii iunie canicula a venit brusc, prima serie de pepeni fiind aproape compromisă.

Cei care au scos la vânzare primele recolte au fost afectaţi de importurile masive din Turcia, Grecia sau Spania.

"Intră zeci de tiruri săptămânal pe la Bechet cu lubeniţe din Turcia sau Grecia şi vin cu preţ mai mic decât al nostru. Cum ai noştri sunt mai scumpi, cei din import se vând imediat, iar noi stăm şi ne uităm la ei", spune Maria Vasile, o cultivatoare de pepeni.

Autorităţile locale afirmă că au făcut nenumărate demersuri pentru a limita importurile de pepeni, însă totul a fost în zadar.

Primarul din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, susţine că localnicii nu primesc niciun sprijin de la autorităţi şi că în fiecare an sunt în imposibilitatea de a-şi mai vinde recoltele din cauza importurilor.

"Oamenii sunt distruşi pentru că nimeni nu face nimic. Ar trebui stopat acest import masiv de pepeni. Nu e normal ca agricultorii noştri să nu-şi poată vinde pepenii din cauza celor veniţi de peste hotare. Cei din import vin ieftini pentru că în străinătate cultivatorii au subvenţii, ajutoare de la stat şi îşi permit să lase la preţ. Ţăranul nostru, în schimb, eventual face credit la bancă să cultive un hectar de pepeni", spune Drăgoi.

Aşa că, în loc să îşi calculeze profitul, cultivatorilor le este teamă că nu-şi vor recupera nici măcar investiţia. Ei spun că nu au cui să vândă pepenii pentru că nu au acces în pieţe, iar puţinele lubeniţe pe care reuşesc să le vândă ajung la samsari.

"Locurile sunt cumpărate de samsari, iar noi dacă ne ducem să luăm vreo masă ne spun că nu mai au. Aşa că noi vindem pepenii pe marginea drumului, aici la Dăbuleni, ca în fiecare an. Asta dacă reuşim să vindem că abia dacă trec pe aici cumpărători, iar cei care totuşi ajung vor să îi ia mai mult pe degeaba", povesteşte Marcel Popescu, un alt cultivator de pepeni din Dăbuleni.

Cultivatorii mai spun că nici anul trecut nu au avut profit mare în pofida faptului că recolta a fost bună, întrucât au fost mulţi pepeni pe piaţă, iar preţurile au fost mici, ei fiind nevoiţi să-i dea şi cu 10 bani kilogramul la intermediari, ca să nu se strice. Unii ţărani au refuzat să-i vândă pe nimic, preferând să-i dea hrană la animale.

Totodată, ţăranii susţin că există şi cumpărători care nu vor pepeni de la Dăbuleni pentru că ştiu că sunt din seminţe din import.

"Mulţi nu mai vor să ia lubeniţe de la noi pentru că pepenele de Dăbuleni nu mai este sută la sută oltenesc. Ce-i drept, aşa e, pentru că răsadurile sunt aduse din Grecia, Ungaria sau Olanda, dar ce nu ştiu ei este că gustul lubeniţei de Dăbuleni este însă mai bun pentru că solul din aceasta zonă este ideal pentru culturile de pepeni", susţine Ionel Băjenaru, un producător de pepeni.

Cultivatorii de la Dăbuleni spun că au pierdut pe două planuri: pe de-o parte în pieţe au apărut falşii producători, iar pe de altă parte cumpărătorii nu mai ţin neapărat să cumpere pepeni de la Dăbuleni.

"Cum noi nu avem acces în pieţe, iar locurile sunt ocupate de intermediari, am ajuns să vedem, cel puţin pe tarabele din Craiova, pepeni aduşi din Turcia pe care scrie că sunt de Dăbuleni, iar cumpărătorul nu are de unde să ştie dacă sunt de la noi sau nu", declară Cristian Ion, un cultivator de lubeniţe din Dăbuleni.

Pentru a combate acest lucru, autorităţile din Dăbuleni au înregistrat lubeniţa la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), certificată prin numărul 114041.

Toţi cultivatorii din Dăbuleni au primit un certificat care atestă faptul că ei sunt cultivatorii lubeniţei, pentru ca nimeni altcineva din ţară sau din străinătate să nu vândă pepeni verzi sub titulatura de lubeniţă.

Oamenii susţin că în anii trecuţi, la sfârşitul lui iunie, la Dăbuleni, se vindeau şi 100 de tone de pepeni pe zi, iar acum abia dacă se mai vând 50, chiar dacă pepenele a fost înregistrat la OSIM ca marcă înregistrată.

Nici sistemul de irigaţii din localitate nu îi ajută pe cultivatori. Sistemul de irigaţii s-a năruit de la an la an, chiar dacă fusese reabilitat cu bani de la Banca Mondială.

Primarul din Dăbuleni susţine că sistemul este la pământ pentru că cei care l-au avut în administrare nu au reuşit să îl menţină la standardele de funcţionare.

"Oamenii sunt disperaţi. Aveam odată un sistem de irigaţii deosebit, acum s-a ales praful. Oamenii udă din cişmele, şi-au forat fântâni, se descurcă cum pot, pentru că nu au încotro. Aici, dacă nu au apă, sunt muritori de foame", a declarat Nicolae Drăgoi.

Pentru modernizarea sistemului de irigaţii au fost alocaţi bani europeni, însă acum totul este o paragină, multe dintre componenete fiind furate. De altfel, pe internet este postat un filmuleţ cu imaginea dezastruoasă a sistemului de irigaţii.

Există însă şi cultivatori mulţumiţi de investiţia făcută. Narcis Nistor spune că anul acesta a investit 17.000 de lei pentru un hectar de pepeni. Din banii aceştia el a cumpărat răsaduri din Grecia, a plantat pepenii, a cumpărat îngrăşăminte, a plătit paznicul şi a cules recolta.

Bărbatul susţine că a scos 40 de tone de pepeni la hectar, obţinând un profit de 40.000 de lei, în condiţiile în care a prins loc la o piaţă din Bucureşti şi a vândut pepenii cu 2,5 lei kilogramul.

El a mai spus că anul trecut a scos 65 de tone la hectar, însă profitul a fost mai mic pentru că preţurile a fost mai scăzute din cauza recoltei bogate.

El crede că cei care vor scoate pepenii de acum înainte vor putea doar să îşi acopere investiţia, ceea ce este grav pentru cei care au făcut împrumuturi la banci.

La Dăbuleni, un kilogram de pepene costă între 1 leu şi 1 leu şi 30 de bani. Pe piaţă, însă, lubeniţele ajung chiar şi la 3 lei.

Anual, la Dăbuleni se cultivă 1.600 de hectare de pepeni. Cultivatorii care plantează suprafeţe mari reuşesc să scoată profit, ceilalţi însă abia reuşesc să-şi scoată investiţiile.

Populaţia oraşului Dăbuleni numără, conform ultimului recensământ, 12.547 de locuitori. Aproximativ 3.000 dintre aceştia sunt cultivatori de pepeni verzi. Asta înseamnă că aproape 25 la sută din localnici depind de cultura de lubeniţe. Încă cinci procente sunt reprezentate de cei care au ca principală ocupaţie cultura de roşii, iar restul au locuri de muncă în sistemul de stat.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici