Analiza prafului suspect primit de ambasada SUA a avut rezultat negativ

Plicul cu praf suspect primit la ambasada SUA a fost expertizat, iar rezultatele s-au dovedit negative, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Sorin Sava, şeful Biroului de presă al SRI, Sorin Sava.

19 afișări
Imaginea articolului Analiza prafului suspect primit de ambasada SUA a avut rezultat negativ

Analiza prafului suspect primit de ambasada SUA a avut rezultat negativ

Plicul primit, marţi, de ambasada SUA a fost ridicat de SRI şi conservat în cursul nopţii. Miercuri, el a fost transmis unui laborator al MAp din Bucureşti pentru a fi analizată natura substanţei suspecte din interiorul acestuia.

Sorin Sava a comunicat, vineri, pentru MEDIAFAX că rezultatul testelor s-a dovedit a fi negativ.

Şaisprezece ambasade SUA din Europa şi 40 de guvernatori americani au primit în ultimele zile plicuri suspecte conţinând un praf alb, care s-a dovedit că nu prezintă pericol, a anunţat miercuri administraţia americană, citată de AFP.

"Şaisprezece ambasade au primit plicuri conţinând praf alb", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Wood, într-un comunicat.

"Testele efectuate până la această dată s-au dovedit negative", a adăugat el, precizând că nu toate ambasadele vizate au trimis încă rezultatele acestor teste.

Ambasadele vizate sunt cele din Berlin, Berna, Bruxelles, Bucureşti, Copenhaga, Dublin, Luxemburg, Madrid, Oslo, Paris, Reykjavik, Riga, Roma, Stockholm, Tallin şi Haga.

Secţia consulară a ambasadei din Busureşti a fost închisă publicului pentru scurt timp şi redeschisă marţi, în timp ce cea din Roma a rămas închisă miercuri, a precizat Wood.

La Madrid, alerta a determinat desfăşurarea unui important dispozitiv de poliţie, cu intervenţia unei unităţi specializate în riscuri chimice şi bacteriologice, precum şi a pompierilor specializaţi, conform poliţiei naţionale.

Ambasada nu a fost evacuată, dar plicul suspect a fost izolat, în timp ce cartierul din jurul ambasadei din centrul Madridului a fost parţial izolat timp de câteva ore, conform aceleiaşi surse.

Poliţia spaniolă a afirmat că praful din plicul suspect era în realitate făină, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că nu poate confirma.

Pe de altă parte, birourile a 40 de guvernatori americani au primit din 8 decembrie scrisori similare care s-au dovedit a nu fi periculoase, a declarat FBI într-un comunicat.

"Până acum, toate scrisorile au fost expediate din Texas", a adăugat FBI.

La 10 decembrie, FBI a anunţat că Sarah Palin, guvernator de Alaska şi fost candidat republican la vicepreşedinţia Statelor Unite, a primit o scrisoare conţinând praf alb neidentificat, la fel ca alţi şapte guvernatori americani.

În anul 2001, scrisori conţinând antrax au cauzat moartea a cinci persoane şi au provocat panică în Statele Unite. De atunci, alarme din cauza scrisorilor conţinând praf alb, similar antraxului, au sporit, dar conţinutul acestora este rareori periculos.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici