Analiză ZF. Un român bea, în medie, 11 litri de alcool pur pe an / Cum a evoluat consumul de băuturi alcoolice în ultimii 50 de ani

Cum a evoluat consumul de băuturi alcoolice în ultimii 50 de ani: ce bem astăzi, ce beau părinţii noştri, dar bunicii? Un român bea astăzi, în medie, 11 litri de alcool pur pe an, din care aproape jumătate din cantitate o reprezintă alcoolul din bere, arată o analiză Ziarul Financiar.

470 afișări
Imaginea articolului Analiză ZF. Un român bea, în medie, 11 litri de alcool pur pe an / Cum a evoluat consumul de băuturi alcoolice în ultimii 50 de ani

Analiză ZF. Un român bea, în medie, 11 litri de alcool pur pe an / Cum a evoluat consumul de băuturi alcoolice în ultimii 50 de ani

Un român bea astăzi, în me­die, aproape 11 litri de alcool pur pe an, cantitatea fiind cu circa 40% mai mare decât acum cinci decenii, dar totuşi uşor sub ni­velul de acum 40 de ani, arată o analiză ZF făcută pe baza in­for­maţiilor de la Organizaţia Mon­­dială a Sănătăţii (OMS). Da­tele se referă la consumul per capita în rândul populaţiei de peste 15 ani. E vorba de litri de alcool pur, ceea ce înseamnă că, ţinând cont de concentraţia de alcool din fiecare băutură, con­­sumul e mult mai mare. Spre exemplu, la vin, concen­tra­ţia de alcool e de 13-15%, ceea ce înseamnă că pentru a obţine consumul de li­cori ale lui Bacchus trebuie mul­tiplicată valoarea de 6-7 ori.

ZF a ales să analizeze da­tele aferente ultimilor 50 de ani pentru a vedea evoluţia consu­mului de alcool, dar şi pentru a remarca în ce mod s-au schim­bat preferinţele consumatorilor când vine vorba de tipul de băuturi. Mai exact, în 1969, românii beau în medie 8 litri de alcool pur per capita pe an, din care mai bine de jumătate din canti­tate era reprezentată de alcoo­lul din vin.

Tăriile contribuiau cu aproape 30% la total, în timp ce berea era la început de drum. Spre comparaţie, un român bea as­tăzi, în medie, aproape 11 litri de alcool, din care aproape jumătate din cantitate o reprezintă alcoolul din bere. Vinul contribuie cu 3,38 litri la total, iar tăriile cu 2,25 litri. Este ast­fel inte­re­sant cum s-a schimbat com­porta­mentul de consum de-a lungul dece­niilor şi al generaţiilor, cum bu­ni­cii şi părinţii noştri preferau alte licori faţă de noi astăzi. În prezent, România este una dintre ţările cu cel mai mare consum per capita de bere, pe când această băutură abia îşi făcea loc în piaţă acum 50 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alcool,
consum,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici