Anchetă a Avocatului Poporului la Penitenciarul Poarta Albă, pentru abuzuri reclamate de Gigi Becali

Reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului au făcut o anchetă la Secţia Valu lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă, după ce Gigi Becali a reclamat abuzuri ale conducerii unităţii de detenţie şi faptul că i-a fost acordată o singură permisie.

768 afișări
Imaginea articolului Anchetă a Avocatului Poporului la Penitenciarul Poarta Albă, pentru abuzuri reclamate de Gigi Becali

Anchetă a Avocatului Poporului la Penitenciarul Poarta Albă, pentru abuzuri reclamate de Gigi Becali (Imagine: Shutterstock)

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a dispus efectuarea unei anchete la Penitenciarul Poarta Albă - Secţia Exterioară Valu lui Traian, în urma petiţiilor transmise de George Becali, se arată într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Ancheta la Secţia Valu lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă a avut loc joi, când reprezentanţii instituţiei au discutat şi cu Gigi Becali.

"În cadrul discuţiilor purtate cu petentul George Becali, acesta a precizat că nu reclamă aspecte privind condiţiile de detenţie, ci doar modul de acordare al recompenselor pentru deţinuţi, în special a permisiunii de a părăsi penitenciarul, pe care a solicitat-o în mod repetat, dar i s-a aprobat doar o singură dată, pentru numai 24 de ore. George Becali apreciază că Decizia privind modul de acordare a recompenselor încalcă Legea nr. 254/2013 şi trebuie anulată", a precizat sursa citată.

Reprezentanţii penitenciarului au arătat că recompensele se acordă potrivit metodologiei în vigoare, "respectată pe deplin în toate situaţiile" şi că deţinuţilor nu li se permite să se deplaseze la muncă sau pentru a participa la activităţi religioase fără supraveghere.

Avocatul Poporului a precizat că rezultatele anchetei sunt în lucru şi că, în funcţie de rezultatele examinării celor sesizate de Becali, instituţia va acţiona conform dispoziţiilor legale.

Gigi Becali a trimis la Avocatul Poporului două petiţii, în 10 şi 17 iulie.

Potrivit Avocatului Poporului, prin petiţia din 10 iulie, George Becali a solicitat, între altele, sesizarea instanţei de contencios administrativ pentru "îndepărtarea unor abuzuri flagrante prin excesul de putere exercitat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor" şi "toate penitenciarele", anularea parţială a HG 1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi anularea Deciziei 438/2013 a directorului general al ANP pentru aprobarea Metodologiei privind acordarea recompenselor persoanelor aflate în custodia ANP.

Prin petiţia din 17 iulie, Gigi Becali a sesizat Avocatul Poporului în cazul conduitei conducerii penitenciarului în care este încarcerat, pe care o apreciază ca fiind "abuzivă".

Becali a susţinut că "modalitatea de interpretare şi aplicare de către conducerea penitenciarelor şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor a prevederilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal reprezintă o încălcare a dreptului la viaţă şi un act de tortură psihică" şi că "neacordarea permisiei în mediul familial" constituie un act de "genocid pe timp de pace" şi are ca efect imposibilitatea realizării scopurilor pedepselor.

Gigi Becali a mai arătat că i s-a acordat doar o zi de "permisie", deşi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de mult mai multe asemenea recompense, în condiţiile în care este privat de libertate de un an şi trei luni.

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia. Finanţatorul FC Steaua execută pedeapsa în regim deschis.

El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse. Instanţa a respins şi cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv că acesta ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană.

Becali a avut, la mijlocul lunii mai, o permisie de 24 de ore, el declarând la revenirea în unitatea de detenţie că a fost acasă, şi-a liniştit familia că este sănătos, nu este "chelios, bătrân sau slăbit".

Gigi Becali le spunea jurnaliştilor în 13 mai, înainte să i se încheie permisia, că speră într-o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care să îi fie permis să meargă la tratament, el susţinând că se vindecă mai greu, "cam în doi-trei ani, până la 1 decembrie, când vine noul preşedinte" şi îl graţiază, dacă "nu se ambiţionează şi tata Băse şi buf".

Conducerea Penitenciarului Poarta Albă a declanşat, în 14 mai, procedura disciplinară în cazul lui Gigi Becali, pentru o intervenţie telefonică în cadrul unei emisiuni televizate şi pentru comportamentul din perioada permisiunii din penitenciar, când a dat mai multe interviuri presei.

Gigi Becali a fost sancţionat cu suspendarea dreptului la vizită şi cu suspendarea dreptului de a primi pachete, timp de o lună. Ulterior, Gigi Becali a contestat sancţiunea.

În 17 iunie, Judecătoria Medgidia a admis contestaţia lui Gigi Becali la decizia Comisiei de disciplină a Penitenciarului Poarta Albă şi a dispus anularea sancţiunii disciplinare, decizia fiind definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici