Anchetă a Poliţiei Gorj în cazul analizelor pentru depistarea HIV/SIDA falsificate la SJU Târgu Jiu

Poliţia Judeţeană Gorj s-a autosesizat miercuri şi a deschis o anchetă pentru fals şi uz de fals în cazul analizelor pentru depistarea HIV/SIDA falsificate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

646 afișări
Imaginea articolului Anchetă a Poliţiei Gorj în cazul analizelor pentru depistarea HIV/SIDA falsificate la SJU Târgu Jiu

Anchetă a Poliţiei Gorj în cazul analizelor pentru depistarea HIV/SIDA falsificate la SJU Târgu Jiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Gorj, Romina Dochian, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că oamenii legii au deschis un dosar penal în care se fac verificări pentru fals şi uz de fals.

"Poliţiştii s-au sesizat cu privire la faptul că, în cursul anului 2013, în laboratorul de analize medicale al unei unităţi medicale din Târgu Jiu ar fi fost întocmite mai multe fişe medicale fără parcurgerea procedurilor medicale de testare. Cercetările continuă, în cauză fiind constituit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals şi uz de fals", a declarat Romina Dochian.

Un ofiţer de la Poliţia Judeţeană Gorj a mers, miercuri seară, la sediul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi a solicitat o copie a raportului întocmit de o comisie formată din reprezentanţi ai unităţii sanitare, în care sunt menţionate informaţii despre analizele falsificate.

Tot miercuri seară, reprezentanţi ai spitalului şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au mers la laboratorul de analize medicale a unităţii sanitare şi au sigilat mai multe documente care, joi, vor fi puse la dispoziţia unei echipe de control trimisă la Târgu Jiu de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că Inspecţia Sanitară de Stat şi Corpul de Control vor face, joi, o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu pentru a verifica dacă în laboratorul unităţii sanitare au fost falsificate sute de analize pentru depistarea HIV/SIDA.

În cazul în care se va dovedi că s-au eliberat buletine de analize falsificate, toate cele 550 de persoane care au primit buletine de analize falsificate vor fi chemate pentru a reface analizele, a precizat MS.

Managerul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu, Nicoleta Manu, a anunţat, miercuri, că, în urma unui control făcut la laboratorul unităţii sanitare, au fost descoperite nereguli privind modul în care au fost eliberate rezultate la analize pentru depistarea HIV/SIDA sau pentru alte boli. Analizele respective au fost solicitate în special de cursanţi ai unor şcoli de şoferi din oraş, dar şi de persoane care voiau să se angajeze sau de tineri care urmau să se căsătorească şi aveau nevoie de o parafă medicală pe adeverinţele medicale necesare la dosar.

"Sunt analize făcute doar pe hârtie. Nu este bine ce s-a întâmplat. Noi nu suntem de acord şi cred că nimeni nu este de acord cu ce s-a întâmplat. Trebuiau recoltate probe de sânge pentru a se face analize corecte. Sunt analize din categoria permiselor de conducere şi e vorba de fişe de ordinul sutelor", a precizat Nicoleta Manu.

Ea a mai afirmat că a dispus controlul la laboratorul de analize al spitalului, întrucât a preluat conducerea unităţii sanitare la sfârşitul anului şi dorea să afle care este situaţia la laboratorul respectiv, după ce mai mulţi medici au fost implicaţi şi chiar arestaţi preventiv într-o anchetă mai amplă, care a vizat modul de obţinere a avizelor medicale de către cursanţii unor şcoli de şoferi din oraş.

"E vorba de acea anchetă amplă şi am vrut să văd şi care este implicarea laboratorului în ceea ce s-a întâmplat acolo pentru că, până la urmă, e vorba că s-a folosit parafa spitalului. Urmează să continuăm verificarea administrativă internă", a declarat Nicoleta Manu.

Managerul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu a mai declarat că analizele respective au fost semnate de un singur medic, respectiv şeful laboratorului de analize, Adrian Udriştoiu.

Managerul spitalului a precizat că Adrian Udriştoiu este în concediu medical de săptămâna trecută, urmând ca, după terminarea acestuia, să-i fie desfăcut contractul de muncă.

Scandalul analizelor false a izbucnit la o zi după ce Nicoleta Manu a fost audiată la sediul Poliţiei Judeţene Gorj într-un dosar ce vizează o plângere penală depusă la Poliţie împotriva sa de medicul Adrian Udriştoiu, şeful laboratorului de analize medicale. Acesta a reclamat-o pe Manu pentru ameninţare, după ce managerul spitalului i-ar fi spus că trebuie să părăsească laboratorul întrucât acesta ar urma să fie închis şi, ulterior, privatizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici