Ancheta de la Spitalul Judeţean Vaslui: Niciun avort plătit, la cerere, din cele 279 înregistrate în 2014 şi 2015

Procurorii vasluieni au constatat, în urma anchetei desfăşurate la Spitalul Judeţean Vaslui în cazul ginecologilor acuzaţi de corupţie, că niciun avort din cele 279 înregistrate în 2014 şi 2015 nu a fost plătit, la cerere, medicii făcând documente fictive pentru a lua ilegal bani de la paciente.

735 afișări
Imaginea articolului Ancheta de la Spitalul Judeţean Vaslui: Niciun avort plătit, la cerere, din cele 279 înregistrate în 2014 şi 2015

Ancheta de la Spitalul Judeţean Vaslui: Niciun avort plătit, la cerere, din cele 279 înregistrate în 2014 şi 2015 (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cei nouă medici ginecologi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui nu au făcut nicio întrerupere de sarcină plătită, la cerere, în decursul anilor 2014 şi 2015, au constatat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, în urma anchetei desfăşurate în cazul celor trei ginecologi acuzaţi de fapte de corupţie.

În actele medicale verificate, anchetatorii au descoperit 279 de avorturi făcute la spitalul vasluian în 2014 şi începutul acestui an, toate fiind trecute însă la întreruperi de sarcină spontane. Dintre acestea, susţin procurorii, mai bine de jumătate, respectiv 158, au fost făcute de către cei trei medici cercetaţi pentru luare de mită, respectiv Doina Andrei, Simona Botez şi Adrian Tănăsescu.

"Singurele chitanţe completate, care nici măcar nu au fost rupte din chitanţierul neştampilat, au fost în ziua de 9 februarie, atunci când am desfăşurat percheziţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. În multe situaţii, medicii Doina Andrei şi Simona Botez completau în fals fişe medicale, prin care stabileau diagnostice fictive pentru introducerea în sistemul medical de urgenţă a pacientelor în vederea efectuării de întrerupere de sarcină pentru a nu plăti serviciul medical către spital. Unele avorturi, aşa-zise spontane, nu erau înregistrate în documentele spitalului, pacientele plătind direct medicilor. În aceste condiţii, spitalul fusese transformat, practic, într-un SRL", susţin surse din rândul anchetatorilor.

Nici după data de 9 februarie, când au avut loc descinderile procurorilor şi ale ofiţerilor anticorupţie, nu s-a tăiat nicio chitanţă la SJU Vaslui pentru avorturi la cerere, existând, totuşi, 26 de întreruperi de sarcină spontane.

"Din punct de vedere moral, mi se pare corect să nu existe solicitări de avorturi la cerere. Însă, spitaliceşte vorbind, nu este normal. Este evident că au prejudiciat unitatea medicală, desfăşurând activităţi care ne-ar fi putut aduce venituri proprii, aşa cum se întâmplă la alte secţii. Probabil, în urma controlului Ministerului Sănătăţii (n.r. - desfăşurat în perioada 30 martie - 3 aprilie), o să fim mai atenţi la veniturile care pot fi încasate de pe secţii, implicit de la cea de Obstetrică-Ginecologie", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX managerul SAJ Vaslui, Ana Rinder.

La Spitalul de Urgenţă Bârlad, unitate medicală mai mică decât SJU Vaslui, în cursul anului trecut s-au făcut 980 de avorturi, de patru ori mai multe scriptic decât la Spitalul Judeţean Vaslui. Mai bine de jumătate dintre acestea, respectiv 590, au fost la cerere, pentru care pacientele au plătit suma de 100 de lei fiecare.

Doina Andrei şi Simona Botez, medici ginecologi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, aflate în arest preventiv din februarie, sunt cercetate de procurori pentru comiterea, în total, a 49 de infracţiuni de luare de mită, fals intelectual şi avorturi ilegale, sumele pretinse şi încasate variind între 50 şi 1.600 de lei, infracţiunile fiind probate cu interceptări telefonice şi declaraţii ale martorilor

Potrivit cercetărilor desfăşurate de către anchetatori, toate faptele de corupţie au fost comise în Secţia Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, cei doi medici pretinzând şi încasând între 50 şi 1.600 de lei pentru efectuarea unui avort sau a unei cezariene. Cea mai tânără dintre paciente a avut 14 ani la momentul efectuării întreruperii sarcinii, în timp ce pentru o gravidă s-a făcut un avort deşi avea 17 săptămâni de sarcină.

Procurorii au mai constatat că ginecologii Doina Andrei şi Simona Botez au completat în fals fişe medicale, prin stabilirea unor diagnostice fictive, pentru introducerea pacientelor, viitoare cliente, în sistemul medical de urgenţă în vederea efectuării de întrerupere de sarcină. În acest fel, pacientele nu plăteau serviciile medicale şi se aflau, în cazul celor cu sarcini de peste 14 săptămâni, sub supravegherea medicilor după ce făceau avorturile.

În acelaşi dosar de corupţie este cercetat şi medicul Adrian Tănăsescu, acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită şi aflat sub control judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici