Anchetă epidemiologică a DSP Bacău în cazul bărbatului internat cu botulism

Direcţia de Sănătate Publică Bacău a declanşat o anchetă epidemiologică în cazul bărbatului de 66 de ani internat în stare gravă la Spitalul Judeţean cu diagnosticul de botulism, după ce ar fi mâncat carne de porc din conservă, produs pentru care s-a dispus efectuarea unor analize de laborator.

226 afișări
Imaginea articolului Anchetă epidemiologică a DSP Bacău în cazul bărbatului internat cu botulism

Anchetă epidemiologică a DSP Bacău în cazul bărbatului internat cu botulism (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Cazul bărbatului de 66 de ani, internat săptămâna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău cu diagnosticul clinic de botulism, a ajuns în atenţia autorităţilor sanitare, care vor trebui să stabilească ce anume a dus la îmbolnăvirea acestuia.

În urma primelor investigaţii, medicii epidemiologici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău au constatat că bărbatul ar fi mâncat acasă dintr-o conservă de carne de porc.

"Din anamneza pacientului, s-a aflat că acesta ar fi mâncat, cu trei zile înainte de a fi internat în spital, o conservă de carne de porc, iar la 7-8 ore de la consum a început să se simtă rău. Investigarea produsului incriminat se va face de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin sistemul de alertă rapidă, instituţie care are responsabilităţi în acest sens", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al DSP Bacău, Anda Dumitrescu.

Pe lângă ancheta epidemiologică, au fost prelevate probe de sânge de la bolnav şi trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pentru analize de laborator în vederea stabilirii diagnosticului de botulism şi din punct de vedere paraclinic.

În ceea ce priveşte starea de sănătate a bărbatului de 66 de ani, aceasta a început să se îmbunătăţească după ce, vineri, i-a fost administrat serul antibotulinic.

"Starea de sănătate a pacientului s-a ameliorat şi se află în afara oricărui pericol. Bărbatul este conştient, a început să vorbească şi să-şi mişte membrele, starea sa fiind una evolutivă", a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Mirela Romaneţ.

Bărbatul de 66 de ani a fost internat la unitatea medicală băcăuană în cursul zilei de joi, însă nu a putut fi tratat corespunzător împotriva botulismului întrucât spitalul nu deţinea serul necesar.

Ulterior, reprezentanţii spitalului au început să facă demersurile la alte unităţi sanitare din ţară şi la distribuitori de medicamente pentru serul antibotulinic, abia după 24 de ore intrând în posesia acestuia, în condiţiile în care starea bolnavului devenise una critică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici