Ancheta în cazul Sabyc, aproape de final

Ancheta în cazul activităţii clinicii Sabyc se apropie de finalizare, anchetatorii DIICOT apreciind că procedura de prezentare a materialului de urmărire penală va fi "extrem de greoaie" din cauza faptului că, la nivelul Bucureştiului, există un singur traducător de ivrit (ebraică).

40 afișări
Imaginea articolului Ancheta în cazul Sabyc, aproape de final

Ancheta în cazul Sabyc, aproape de final (Imagine: Mediafax Foto/Răzvan Chiriţă)

Codruţ Olaru, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ancheta în cazul activităţii de la clincia Sabyc este aproape de finalizare, urmând ca prezentarea materialului de urmărire penală în acest dosar să înceapă în mai puţin de o lună.

Olaru a precizat că procedura va fi una "extrem de greoaie" pentru că că traducătrii de ivrit sunt foarte puţini, la nivelul Bucureştiului fiind unul singur.

Şeful DIICOT a arătat că prin ordinul ministrului Justiţiei, aceşti traducători primesc onorarii pe care ei le apreciază ca fiind foarte mici şi că, de cele mai multe ori, aceştia refuză să ajute anchetatorii.

"Traducătrii de ivrit sunt foarte puţini. Adică, la nivelul Bucureştiului există unul singur, din câte ştim noi. Va fi o muncă migăloasă pentru că dosarul are zeci de volume. Problema este că ei sunt foarte puţini şi consideră că Ministerul Justiţiei plăteşte foarte puţin şi nu vine lumea să te ajute. Noi, în cadrul procedurii de prezentare trebuie să facem opt - nouă până la zece ore de traduceri pentru cei trei - patru inculpaţi străini. Mai sunt şi interceptările telefonice care trebuie ascultate şi traduse. Astfel că activitatea, clar, va fi îngreunată", a spus Olaru.

Joi, procurorii DIICOT care se ocupă de dosar audiază martori în zona Comăneşti, judeţul Bacău.

În acest dosar în care este cercetată activitatea de trafic de ovule desfăşurată la clincia Sabyc sunt cercetaţi şeful unităţii, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, Cecilia Borza şi medicii Nathan Levitt şi Genya Ziskind.

Mironescu, Miron şi Borza sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.

La 1 septembrie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis ca Yair Miron să fie lăsat în libertate pentru că probele din dosar arată că nu era implicat în procedurile de fertilizare de la clinica Sabyc.

Medicii Nathan Levitt şi Genya Ziskind au interdicţie de a părăsi România.

Centrul Medical Sabyc a fost acreditat din 15 iulie 2009, pentru activitatea de bancă şi utilizator de celule reproductive, după ce timp de doi ani a depus 14 cereri în acest sens, respinse de către Agenţia Naţională de Transplant.

Ulterior, în noaptea de 19 spre 20 iulie, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la clinica Sabyc şi au audiat mai multe persoane, în cazul anchetei privind traficul de ovule.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici