Anchetă la Ploieşti, unde bolnavii de cancer ar fi trataţi cu ser fiziologic în loc de citostatice

Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Prahova a anunţat, vineri, că va declanşa o anchetă administrativă la secţia de oncologie a Spitalului Municipal Ploieşti, după ce şeful acesteia a afirmat public că bolnavii de cancer din Prahova primesc, de trei săptămâni, ser fiziologic în loc de citostatice.

1372 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Ploieşti, unde bolnavii de cancer ar fi trataţi cu ser fiziologic în loc de citostatice

Anchetă la Ploieşti, unde bolnavii de cancer ar fi trataţi cu ser fiziologic în loc de citostatice

Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Prahova a anunţat că va începe o anchetă administrativă la secţia de oncologie a Spitalului Municipal „Schuller” din Ploieşti, singura secţie de oncologie din judeţul Prahova, după ce şeful acesteia, medicul Daniela Smeanu, a declarat presei că, de la începutul lunii iulie, bolnavii de cancer primesc, în loc de citostatice, ser fiziologic şi vitamine.

Directorul ASP Prahova, medicul Gabriel Ţintărescu, a declarat, vineri, că la nivelul ASP se va forma o comisie de anchetă pentru a verifica declaraţiile făcute de medicul Daniela Smeanu, potrivit cărora de la 1 iulie bolnavii de cancer din Prahova nu mai primesc citostatice din lipsa fondurilor. Din comisie vor face parte reprezentanţi din partea ASP Prahova, ai Spitalului Municipal Ploieşti, ai Casei de Asigurări de Sănătate şi, foarte posibil, din partea Ministerului Sănătăţii.

Directorul ASP Prahova a calificat afirmaţiile şefului secţiei de oncologie din Spitalul „Schuller” ca fiind "iresponsabile şi lipsite de deontologie". Gabriel Ţintărescu a spus că se întreabă retoric, de ce, dacă situaţia este cea descrisă de medicul Daniela Smeanu, aceasta a acceptat timp de aproape o lună să dea pacienţilor "apă, ser sau orice altceva în loc de citostatice, când trebuia să sesizeze instituţiile abilitate".

Şeful ASP Prahova a susţinut că a făcut deja verificări la secţia de oncologie a Spitalului Municipal Ploieşti şi că, din primele informaţii, afirmaţiile şefului de secţie nu se confirmă.

Directorul ASP a ţinut să precizeze că secţia de oncologie din Prahova nici nu a fost închisă şi nici nu se va închide. Acesta a susţinut că 43 din cei 65 de bolnavi care erau internaţi, joi, în această secţie, au fost externaţi în cursul zilei de vineri pentru că acestea sunt uzanţele.

Potrivit lui Ţintărescu, bolnavii care au făcut curele cu citostatice în zilele de miercuri şi joi au fost externaţi vineri, urmând ca, după ce primesc din farmacii medicamentele gratuite necesare tratamentului să revină în spital pentru administrarea acestora conform schemei de tratament. Ceilalţi 22 de pacienţi care au făcut cura de citostatice în zilele de joi şi vineri au rămas în spital, iar secţia este în continuare deschisă, a mai spus directorul ASP.

Întrebat dacă a discutat cu medicul Daniela Smeanu după ce aceasta a făcut afirmaţiile referitoare la secţia pe care o conduce, directorul ASP a spus că nu a reuşit să o contacteze pe aceasta.

Gabriel Ţintărescu a mai spus că ar vrea să sesizeze Colegiul Medicilor în legătură cu declaraţiile făcute de Smeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici