Andrei Pleşu, la Parchetul General în dosarul Mineriadei: "E o experienţă nouă pentru mine"

Scriitorul Andrei Pleşu s-a prezentat, joi dimineaţă, la Parchetul General, în calitate de martor în dosarul Mineriadei din 1990, acesta declarând că audierea este o experienţă nouă pentru el, la instanţă venind şi Adrian Sârbu, căruia i s-a adus la cunoştinţă urmărirea penală în dosar.

1233 afișări
Imaginea articolului Andrei Pleşu, la Parchetul General în dosarul Mineriadei: "E o experienţă nouă pentru mine"

Andrei Pleşu, la Parchetul General în dosarul Mineriadei: E o experienţă nouă pentru mine

"Singurul film documentar despre Piaţă şi despre acele evenimente a fost finanţat de Ministerul Culturii şi făcut de Stere Gulea. Pentru mine e o experienţă nouă, că nu am mai fost la procuratură până acuma. Eu am aflat de prezenţa minerilor când, vrând să merg la serviciu, adică la Ministerul Culturii, mi-au oprit maşina, au percheziţionat-o, m-au legitimat, mi-au dat drumul să plec şi mi-au spus «Venim şi noi». Mi-am dat seama că oraşul este împânzit pentru că eu nu eram într-un Executiv restrâns care lua decizii. Şi pe urmă au urmat tot felul de nevrute, după cum ne aducem cu toţii aminte şi eu nu pricep toată situaţia de atunci. În orice caz, ne-a costat foarte mult acel episod", a declarat Andrei Pleşu, la intrarea în Parchetul General.

Şi Adrian Sârbu s-a prezentat, joi dimineaţă, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde i-a fost adusă la cunoştinţă urmărirea penală în dosar, fără a da declaraţii în faţa procurorilor.

Miercuri, şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu s-a prezentat la Parchetul General, precizând la ieşire că nu a dat declaraţii în dosar şi că nu are ce să îşi reproşeze. Marţi, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a ajuns la Parchetul General, unde a fost citat de procurorii militari în calitate de martor.

Pleşu, după audierea din dosarul Mineriadei: Erau hotărâri ce se luau în cercuri restrânse

Scriitorul Andrei Pleşu a declarat, după audierea în calitate de martor de la Parchetul General în dosarul Mineriadei, că nu îşi aduce aminte să fi participat la vreo şedinţă de guvern în care să se fi discutat problema Pieţii Universităţii şi că "erau hotărâri ce se luau în cercuri restrânse".

Andrei Pleşu a declarat, după ce a fost audiat timp de aproximativ două ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Mineriadei, că el a încercat de mai multe ori să realizeze o discuţie între "Piaţă" şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar că nu a reuşit.

"La şedinţele de guvern participam, dar lucrurile de ordin organizatoric nu se discutau. Nu îmi aduc aminte să fi participat la o şedinţă de guvern la care să se fi discutat problema minerilor sau pieţei. Mi-am imaginat că există un grup restrâns care se ocupă direct. Erau hotărâri ce se luau în cercuri restrânse. Eu nu mă bag în chestiuni procedurale sau juridice, dar mă bucură nespus că se face un efort consistent pentru o lămurire geometrică a lucrurilor. Vagul ăsta ce ţine de 25 de ani nu face bine nimănui şi nici măcar acelor ce ar putea suporta consecinţele. Trebuie să ştim odată ce am trăit atunci", a declarat Andrei Pleşu.

Andrei Pleşu s-a prezentat joi dimineaţa la Parchetul General, fiind citat în calitate de martor în dosarul Mineriadei din 1990.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici