Andronescu, despre doctoratul lui Ponta: Voi respecta decizia CNE. Nimeni nu e mai presus de lege

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că în privinţa tezei de doctorat a lui Victor Ponta va respecta decizia Consiliului Naţional de Etică (CNE) - singurul for competent să se pronunţe în caz, conform legii "făcute de Funeriu", şi nu de ea.

1050 afișări
Imaginea articolului Andronescu, despre doctoratul lui Ponta: Voi respecta decizia CNE. Nimeni nu e mai presus de lege

Andronescu, despre doctoratul lui Ponta: Voi respecta decizia CNE. Nimeni nu e mai presus de lege (Imagine: Dragos Bota/Mediafax Foto)

"Asta spune legea şi nimeni nu e mai presus de lege. Iar legea e făcută de Daniel Funeriu, nu de mine", a spus ministrul, care a lăsat să se înţeleagă faptul că, dată fiind decizia CNE, nu se pune problema ca Ministerul Educaţiei să aprobe o eventuală solicitare de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Ministrul Educaţiei a mărturisit, în acelaşi context, că nici măcar nu a citit raportul în urma căruia CNE a hotărât că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat.

"Ieri (joi - n.r.), am participat timp de opt ore la dezbateri cu directorii liceelor tehnologice, pentru că îmi doresc cu adevărat să fac ceva în acest mandat", a mai spus Andronescu.

Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), instituţie pe lângă care funcţionează CNE, a precizat anterior că acest for este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduită, în cazul demnitarilor.

Cadrul legal invocat de ANCS este OG 28/2011 privind modificarea şi completarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.

Rectorul Universităţii din Bucureşti (UB), Mircea Dumitru, a declarat că poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar dacă Ministerul Educaţiei îşi dă acordul, întrucât aceasta este conferită în urma unui ordin al ministerului.

Comisia de Etică a UB a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

"Comisia îşi exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat", se arată în raportul Comisiei de Etică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici