Andronescu: Emitem OUG pe Bacalaureatul profesional, nu mai e timp pentru aprobare în Parlament

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marţi, că a decis redactarea unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului privind Bacalaureatul profesional după ce a constatat că prin procedura parlamentară măsura nu ar intra în vigooare în timp util.

518 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Emitem OUG pe Bacalaureatul profesional, nu mai e timp pentru aprobare în Parlament

Ecaterina Andronescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Andronescu a criticat modul în care a fost amânată la nivelul Camerei Deputaţilor discuţia despre proiectul care introduce Bacalaureatul profesional.

"Din câte am văzut în sală (plenul Camerei Deputaţilor, n.r.) nu mai există cvorum, ca urmare noi nu putem să mai tensionăm mai mult decât atâta aşteptarea celor care se află în clasa a 12- a şi care vor să opteze pentru Bacalaureatul profesional. Azi am discutat cu premierul şi vom trece să redactăm o Ordonanţă de urgenţă pentru a finaliza săptămâna viitoare această decizie", a spus Andronescu.

Ea a mai susţinut că noua OUG "va conţine exact aceleaşi prevederi care au fost discutate în Parlament, acest conţinut a trecut prin procedurile parlamentare şi dacă nu era cererea de reexaminare anunţată în ultima zi din intervalul de timp acordat de Constituţia probabil că astăzi deja elevii ar fi ştiut exact despre Bacalaureatul profesional, aşa cum ştiu despre Bacalaureatul naţional".

"Este opţiunea liberă a elevilor, dacă cineva consideră că apare legislativ prea târziu această decizie, este liber să nu aleagă varianta de Bac profesional", a mai spus Andronescu, care a precizat însă a avut multe semnale din rândul celor care aşteaptă această lege.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că dacă ar rămâne varianta unei legiferări parlamentare, sunt cele mai multe şanse ca actul normativ să nu intre în vigoare până anul viitor din cauza procedurilor anevoiase.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, în sensul eliminării dispoziţiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional, susţinând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.

Preşedintele afirmă că pentru competitivitatea educaţională a României este nevoie de stabilitate şi predictibilitate în arhitectura sistemului educaţional şi, concomitent, de intervenţie pe proces educaţional - calitatea cadrelor didactice, relaţia cu angajatorii, şi pe conţinuturi, programa şcolară, practica.

Potrivit şefului statului, având în vedere dispoziţiile Legii educaţiei naţionale, noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă şi fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerenţa sistemului de educaţie.

Premierul Victor Ponta i-a cerut însă ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să susţină în continuare în Parlament adoptarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu "îşi mai doreşte din când în când să fie prim-ministru".

În urmă cu două săptămâni, deputaţii din Comisia de învăţământ au decis menţinerea bacalaureatului profesional prin Ordonanţa de Urgenţă 73/2010, respingând astfel cererea de reexaminare adresată Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici