Andronescu: Introducerea bacalaureatului profesional va "separa apele"

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că introducerea bacalaureatului profesional va "separa apele", astfel că cei care vor susţine bacalaureatul naţional vor obţine permis de acces în învăţământul superior, iar cei care trec prin bacalaureatul profesional primesc acces spre piaţa muncii.

559 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Introducerea bacalaureatului profesional va "separa apele"

Andronescu: Introducerea bacalaureatului profesional va "separa apele" (Imagine:Eduard Andrei/Mediafax Foto)

"Cei care susţin bacalaureatul naţional obţin permisul de acces în învăţământul superior, cei care optează pentru bacalaureatul profesional obţin cu această diplomă permisul de acces pe piaţa muncii. Cred că lucrul acesta este foarte limpede, nu toată lumea trebuie să facă învăţământ superior, să urmeze facultăţi', a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei.

Întrebată ce părere are despre faptul că multe universităţi din ţară au rămas cu locuri neocupate în acest an, Andronescu a răspuns că situaţia nu este gravă, deoarece în universităţi s-au ocupat locurile fără să se coboare ştacheta.

"Nu suntem într-o situaţie în care să spunem că nu s-au ocupat locurile. S-au ocupat locurile universităţilor în măsura în care am avut cu cine să le ocupăm, pentru că nu cred că trebuie să coborâm ştacheta din acest punct de vedere. Acesta a fost şi motivul pentru care am intervenit legislativ cu propunere de bacalaureat profesional pentru a separa cumva apele", a spus Andronescu.

Potrivit acesteia, ministerul a făcut o analiză după bacalaureatul din acest an şi a constatat că dintre elevii care nu au trecut în 2011 de examene doar circa 20 la sută s-au înscris şi în acest an pentru a susţine bacalaureatul, iar dintre aceştia mai puţin de un sfert au promovat.

În opinia ministrului Educaţiei, numărul mai mic de studenţi din ultimii doi ani este determinat şi de exigenţa de la bacalaureat şi de faptul că promovabilitatea a fost sub 50 la sută.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, îi adresase preşedintelui Traian Băsescu "rugămintea" de a promulga legea adoptată, la jumătatea lunii septembrie, de Senat, prin care a fost introdus bacalaureatul profesional pentru cei care nu doresc să meargă la facultate şi care urmează să se aplice din anul şcolar 2012-2013.

Potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, absolvenţii ciclului superior al liceului care susţin şi promovează examenul de bacalaureat profesional dobândesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces, însă, în învăţământul superior.

Legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.

Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conţinutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional.

Pentru bacalaureatul profesional, potrivit proiectului de lege, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional.

În plus, dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior.

PDL a depus, marţi, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în care cere, printre altele, renunţarea la bacalaureatul profesional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici