Andronescu: Voi avea o discuţie cu premierul şi îi voi explica ordinul privind directorii

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, că va avea o discuţie cu premierul Emil Boc în care îi va explica ordinul privind numirea directorilor de şcoli, răspunzând unei întrebări referitoare la solicitarea lui Boc de a anula acest ordin, în caz contrar riscând revocarea.

34 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Voi avea o discuţie cu premierul şi îi voi explica ordinul privind directorii

Andronescu: Voi avea o discuţie cu premierul şi îi voi explica ordinul privind directorii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebată dacă se va conforma solicitării premierului de a anula ordinul, Andronescu a răspuns că mai întâi va avea o discuţie cu şeful Executivului şi îi va da explicaţii privind conţinutul acestui act.

Ministrul Educaţiei a precizat că nu a avut încă o discuţie cu premierul pe tema acestui ordin.

Andronescu a spus, la Antena 3, că, prin ordinul emis, a vrut tocmai să evite numirile pe criterii politice şi să se asigure că aceste numiri se fac strict pe criterii profesionale.

"Legea învăţământului şi statutul personalului didactic sunt în vigoare până intră legea cea nouă. Legislaţia stabileşte că directorii de şcoală sunt produsul unui concurs pe care îl organizează inspectoratul şcolar şi, după concurs, numirea directorilor se face prin ordin de ministru. O excepţie dată printr-o metodologie a ministerului stabilea faptul că inspectoratele şcolare, în speţă inspectorii generali, pot numi cu delegaţie directorii până la organizarea concursului. Ceea ce am constatat eu la acest început de an şcolar este că foarte multe asemenea numiri cu delegaţie au avut loc în multe dintre judeţele ţării", a spus ministrul.

Ca exemple în acest sens au fost prezentate cazuri din Botoşani (peste 150 de numiri), Dolj ("câteva zeci") şi Teleorman ("vreo 70"), numiri cu delegaţie, fără concurs, apreciate ca fiind "numiri mai ales pe criterii politice".

"De aceea am cerut, prin ordinul acesta, inspectoratelor şcoilare să treacă aceste numiri prin consiliile de administraţie, deci să existe propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar şi dosarul profesional al fiecărui director numit cu delegaţie. Adică, ministerul să controleze, să vadă dacă există criterii profesionale pe care inspectoratele şcolare le-au avut în vedere când au făcut aceste numiri sau sunt numiri pe criterii politice. Deci am vrut cu acest ordin să stopăm avalanşa de numiri cu delegaţie şi să verificăm că într-adevăr criteriile profesionale sunt respectate", a explicat Andronescu.

Ea a susţinut că în acest caz este vorba de o "neînţelegere" şi a susţinut că nu a vorbit deocamdată cu premierul pe această temă.

"Nu am apucat, pentru că dânsul a fost plecat. Ieri (joi-n.r.), când a ieşit această discuţie publică, să spunem aşa, m-a căutat şi dânsul la telefon, eu nu aveam telefonul la mine, eram într-o întâlnire. Când am revenit, l-am sunat eu şi dânsul n-a mai putut să răspundă, deci răspunsul corect este că n-am apucat să vorbesc cu domnia sa", a afirmat Andronescu.

Ea a arătat în acelaşi timp că toţi miniştrii au dreptul să gestioneze sistemul, inclusiv prin acte normative de tipul ordinului de ministru.

"Nu cred că eu trebuia neapărat să informez Guvernul, pentru că nu face niciun ministru lucrul acesta în legătură cu fiecare dintre ordinele pe care miniştrii le dau. Eu cred că a fost... cineva s-a speriat că inspectoratele sunt… li se ridică acest drept de a numi cu delegaţie, bănuiesc, nu am niciun fel de certitudine, şi nu au avut la îndemână ordinul ca să se interpreteze corect conţinutul lui. Întâi o să am o discuţie cu premierul, ca să-i explic conţinutul ordinului", a mai spus ministrul.

Anterior anunţului lui Boc, Ecaterina Andronescu afirmase, într-o conferinţă de presă, că singurul lucru pe care şi-l reproşează este că nu a explicat actul referitor la numirea directorilor.

Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că i-a cerut ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să anuleze ordinul care îi conferă acesteia dreptul de a schimba directorii de şcoli, avertizând că dacă ordinul va fi aplicat, atunci ministrul va fi schimbat din funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici