ANFP: Şeful Biroului Achiziţii din Primăria Făgăraş primeşte un "spor de condiţii"

Şeful Biroului Strategii şi Achiziţii de la Primăria Făgăraş primeşte un "spor de condiţii" de 75 % din salariu, a declarat, duminică, la Braşov, preşedintele ANFP, Szakal Andras, spunând că nu a mai întâlnit un astfel de spor şi că instituţiile publice fac risipă de bani prin sporuri "ilegale".

548 afișări
Imaginea articolului ANFP: Şeful Biroului Achiziţii din Primăria Făgăraş primeşte un "spor de condiţii"

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Szakal Andras (Montaj foto)

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Szakal Andras, a declarat, în urma unui control făcut la mai multe primării din judeţul Braşov, că instituţiile publice fac risipă de bani prin sporuri "nu doar nejustificate, ci şi ilegale".

ANFP a făcut controale la trei primării din judeţ, Făgăraş, Feldioara şi Lisa, şi la trei instituţii deconcentrate - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Braşov şi Direcţia Judeţeană de Statistică.

La cele trei instituţii deconcentrate nu au fost găsite probleme în ceea ce priveşte sporurile acordate angajaţilor. În schimb, la primării au fost găsite situaţii "deosebit de grave", Szakal spunând că este "strigător la cer ce se întâmplă în aceste primării".

Printre sporurile ilegale găsite de reprezentanţii ANFP se numără sporurile de toxicitate, de mobilitate, de dispozitiv (spor de care pot beneficia doar angajaţii MAI) sau spor de pensionare, toate acordate funcţionarilor publici de la Primăria Lisa.

De asemenea, la aceeaşi primărie, angajaţii primesc indemnizaţii de hrană, îmbrăcăminte, prime pentru sărbători şi tichete-cadou.

La Primăria Făgăraş, şeful Biroului Strategii, Programe şi Achiziţii Publice primeşte 75% din salariu ca spor "de condiţii", spor pe care preşedintele ANFP a precizat că nu l-a mai întâlnit niciodată.

"Chiar dacă ar avea aprobarea Consiliului Local sau a Consiliului Judeţean, aceste sporuri ar fi tot ilegale. În conformitate cu OUG nr. 6, care reglementează salarizarea angajaţilor din sistemul public, sporurile funcţionarilor sunt acordate prin lege, nu prin hotărîri de CL sau CJ. Orice bun sau venit necuvenit se recuperează, aşa că şi aceste sporuri vor trebui returnate", a spus preşedintele ANFP, duminică, într-o conferinţă de presă la Braşov.

De asemenea, la primăriile verificate au fost găsite şi alte nereguli, precum dosare profesionale incomplete sau chiar inexistente ale unor angajaţi, declaraţii de avere şi de interese nefăcute publice pe site-ul primăriilor, concursuri de ocupare a unor locuri de muncă de asemenea nefăcute publice, dar şi un fals în declaraţii la Primăria Făgăraş.

"Aceste constatări vor atrage după sine amenzi. Din păcate, amenzile vor merge spre instituţie, nu spre o persoană, ceea ce probabil va afecta bugetul. Însă vom sugera ca instituţia să se îndrepte apoi spre persoana care nu şi-a respectat atribuţiile", a adăugat preşedintele ANFP.

Raportul ANFP va fi înaintat Curţii de Conturi şi Ministerului Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici