Angajaţii ArcelorMittal Galaţi au reluat lucrul

Angajaţii ArcelorMittal Galaţi care s-au aflat în grevă timp de două zile au reluat lucrul după ce instanţa a decis suspendarea acţiunii de protest pentru 30 de zile, iar în cursul zilei de miercuri siderurgiştii vor organiza un miting de protest în faţa combinatului.

19 afișări
Imaginea articolului Angajaţii ArcelorMittal Galaţi au reluat lucrul

Angajaţii ArcelorMittal Galaţi au reluat lucrul (Imagine: Mediafax Foto)

Liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, iniţiatorul grevei, a declarat, miercuri dimineaţă, corespondentului MEDIAFAX, că după ce Curtea de Apel Galaţi a decis suspendarea grevei toţi muncitorii au reluat producţia la capacitatea obişnuită.

La ora transmiterii acestei ştiri, la intrarea principală în combinat, unde în ultimele două zile au protestat câteva sute de angajaţi, se mai aflau doar câţiva lideri sindicali.

La ora 11.00 liderii sindicali au programată o întâlnire cu reprezentanţii patronatului, iar la ora 12.00 Tribunalul Galaţi urmează să se pronunţe dacă greva a fost sau nu legală.

La ora 14.00 este programart un miting de protest al siderurgiştilor, la care sunt aşteptaţi doar muncitorii carte vor fi în afara orelor de program, adică cei din schimburile unu şi trei.

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au decis, marţi seară, să admită acţiunea introdusă de reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal Galaţi prin care se cerea suspendarea grevei generale iniţiate de sindicatul Solidaritatea. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dispus suspendarea continuării grevei pe termen de 30 de zile de la data pronunţării deciziei, după ce reprezentanţii combinatului au motivat că există pericol de explozie la bateriile de cocsificare din Uzina Cocso-chimică.

Câteva mii de angajaţi ai combinatului ArcelorMittal Galaţi, membri ai Sindicatului Solidaritatea, au intrat în grevă generală, luni dimineaţă, începând cu ora 6.30.

Hans Rosenstock, director de operaţiuni la ArcelelorMittal, a declarat, marţi, că 1.600 de muncitori din primul, al doilea şi al treilea schimb participau efectiv la greva generală, în timp ce liderii sindicatului Solidaritatea afirmă că s-au aflat în grevă aproximativ 4.000 de angajaţi.

Rosenstock a susţinut că situaţia producţiei la uzina cocso-chimică a combinatului ArcelorMittal Galaţi este critică deoarece bateriile de cocsificare funcţionau la un nivel redus, iar în aceste condiţii exista riscul producerii unei explozii.

Potrivit sursei citate, şi în restul unităţilor producţia a fost afectată de grevă, însă nu la un nivel critic, fiind redusă producţia de fontă, oţel şi activitatea de laminare.

Reprezentanţii greviştilor şi cei ai administraţiei s-au întâlnit, marţi, fără ca discuţiile să ajungă la vreun rezultat, cele două părţi fiind convocate de Mihai Capră, prefectul de Galaţi, la sediul prefecturii, într-o acţiune de mediere. Administraţia le-a solicitat protestatarilor să ridice nivelul de producţie în Uzina Cocsochimică la cel puţin 40%, faţă de 30% deoarece ar fi existat pericol de explozie.

Muncitorii membri ai Sindicatului Solidaritatea au solicitat dublarea salariilor şi spun că nu vor accepta o majorare mai mică de 280 de lei brut, în timp ce ultima ofertă a administraţiei vizează o creştere de 9,5 la sută, dar nu mai puţin de 100 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici