Angajaţii Prysmian Slatina refuză să intre la lucru în weekend; negocierile cu conducerea au eşuat

Negocierile dintre angajaţii Prysmian Slatina şi conducerea fabricii au intrat în impas, iar muncitorii refuză să mai lucreze, sâmbătă şi duminică, toate contractele de muncă fiind încheiate pentru opt ore, de luni până vineri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1199 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Prysmian Slatina refuză să intre la lucru în weekend; negocierile cu conducerea au eşuat

Angajaţii Prysmian Slatina refuză să intre la lucru în weekend; negocierile cu conducerea au eşuat

Preşedintele Cartel Alfa Olt, Cristel Ioţu, a declarat că, vineri, că, în primă fază, cele două părţi căzuseră de acord, însă spiritele s-au încins după redactarea documentului care urma să fie semnat. Procentul stabilit la negocieri nu era acelaşi cu cel trecut pe hârtie, acesta fiind cu mult diminuat.

„Au avut loc discuţii cu reprezentanţii Prysmian, care au mandat limitat, la acest moment, de la conducerea din Milano, în urma căruia s-a negociat o bază salarială. S-a ajuns la un consens, se aştepta practic mărirea plajei care era limitată, în ceea ce priveşte negocierea. Este vorba despre un procent acordat la salarizare. După aceasta, s-a constatat că chipurile a fost o greşeală de tehnoredactare şi procentul a fost micşorat. Apărările sunt puerile, iar răbdarea oamenilor a cedat”, a afirmat Ioţu.

Sindicalistul a explicat că angajaţii Prysmian au contracte de muncă pe opt ore, cu program de la 8.00 la 16.00, de luni până vineri, şi că pentru schimburile unu şi doi şi pentru weekenduri şi sărbători legale se lucrează în baza unui acord. Din acest motiv, oamenii nu vor mai veni la muncă, sâmbătă şi duminică, în primă fază.

„Având în vedere că contractele individuale de muncă sunt semnate pentru o perioadă cu program normal de lucru de opt ore, 8.00-16.00, de luni până vineri, în condiţiile în care pe baza unui acord se lucra şi sâmbăta şi duminica, se refuză intrarea la muncă, sâmbătă şi duminică, pentru că s-a făcut această «greşeală de tehnoredactare»”, a declarat Cristel Ioţu.

El a adăugat că se vor urma paşii premergători declanşării grevei generale.

„Dacă, începând de luni, nu se revine, se va intra într-o formă de avertisment, premergătoare declanşării grevei, cu banderolă albă pe mână. Va fi menţinută cât va trena următoarea negociere. Dacă în urma renegocierii, sau în urma acestor forme de avertisment, premergătoare declanşării conflictului de muncă, nu se ajunge la consensul de a remedia acea «greşeală de tehnoredactare», atunci se vor face formalităţile pentru declanşarea unei greve”, a conchis Ioţu.

Surse din cadrul fabricii Prysmian Slatina au declarat, corespodentului MEDIAFAX, că nemulţumirile în rândurile angajaţilor au început, în urmă cu câteva săptămâni, când statul de plată a ajuns la o parte dintre muncitori, aceştia sesizând diferenţe în ceea ce priveşte plata unor persoane care desfăşoară aceeaşi activitate.

Oamenii cer mărire salarială cu 25%, neimpozitarea voucherelor de vacanţă, conform Contractului colectiv de muncă, acces la informaţiile din Contractul colectiv de muncă, consultarea membrilor sindicatului înainte de negociere ori semnarea unor anexe la Contractul colectiv de muncă, menţinerea procentelor de anul trecut la primele acordate, implementarea cât mai urgentă a grilei de salarizare, acordarea de primă de producţie, negocierea anuală a Contractului colectiv de muncă.

Totodată, angajaţii reclamă faptul că nu există o programare prealabilă a orelor de muncă, angajaţii neştiind de pe o săptămână pe alta care este programul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici