Angajatorii români fac planuri de recrutare

Angajatorii din România sunt mai optimişti în ceea ce priveşte planurile de recrutare pentru aprilie-iunie faţă de prognozele din ultimele şase luni, revenind astfel la nivelul planurilor pe care le aveau în luna mai a anului trecut, potrivit unui studiu al firmei de recrutare Manpower.

22 afișări
Imaginea articolului Angajatorii români fac planuri de recrutare

Angajatorii români fac planuri de recrutare (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul analizează activităţile de angajare în al doilea trimestru şi a fost realizat pe un eşantion de aproape 61.000 de angajatori din sectoarele public şi privat din 36 ţări. În România, studiul se bazează pe răspunsurile a 750 de angajatori.

"Rezultatele studiului evidenţiază o stagnare a scăderii şi chiar o uşoară îmbunătăţire în ceea ce priveşte perspectivele de angajare pentru trimestrul doi. Un alt semn de stabilizare este dat de faptul că 64 la sută dintre angajatori au semnalat că vor menţine constant numărul actual de angajaţi, cu şase puncte procentuale mai mult faţă de trimestrul anterior. Această evoluţie este un semn pozitiv în ceea ce priveşte tendinţele de redresare şi de creştere aşteptate pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul anului, în concluzie încurajator atât pentru angajatori, cât şi pentru solicitanţii de locuri de muncă", a declarat, într-un comunicat, directorul general, Manpower România, Camelia Stănculescu.

De asemenea, 14% dintre angajatori se aşteaptă să facă recrutări în trimestrul următor şi 21% estimează o scădere a activităţii de angajare.

Previziunea netă de angajare în România pentru perioada aprilie-iunie este de minus 7%, nivel asemănător celui consemnat în luna mai 2009 şi care a avut în vedere planurile pentru următoarele trei luni. Indicatorul reprezintă diferenţa dintre procentajul de angajatori care anticipează o creştere a numărului total de angajări şi cel de angajatori care preconizează o scădere a activităţii de recrutare sau chiar reduceri de personal.

"Previziunea netă de angajare de minus 7% la nivelul pieţei muncii din România sugerează că angajatorii se aşteaptă ca al doilea trimestru al anului 2010 să rămână o provocare. Flexibilitatea, inovaţia şi creativitatea în ceea ce priveşte managementul capitalului uman sunt necesare pentru a răspunde în mod eficient acestei provocări (...)", a afirmat Stănculescu.

Autorii studiului relevă o îmbunătăţirea a planurilor pentru perioada aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul întâi 2010 şi ultimele trei luni ale anului trecut, când angajatorii din România au fost pe ultimul loc la nivel mondial privind intenţiile de recrutare cu o previziunea netă de angajare de minus 11%.

De asemenea, ca urmare a perspectivelor pentru următoarele trei luni România a urcat două poziţii în clasamentul la nivel mondial, pe locul 33, şi trei în cel la nivelul regiunii Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), de pe18 pe 15.

Cele mai optimiste planuri la nivel mondial le au angajatorii din India, urmaţi de cei din Brazilia şi Taiwan, la polul opus situându-se Irlanda, Italia şi Spania, pe poziţiile 34-36.

În EMEA, lideri în ceea ce priveşte planurile de recrutare sunt firmele din Polonia, în timp ce pe următoarele două poziţii se plasează Africa de Sud şi Norvegia. După România, pe ultimele trei locuri se află Irlanda, Italia şi Spania.

Harta angajărilor în România

La nivel regional, angajatorii români din zonele "Sud-Est" şi "Centru", anticipează creşteri modeste ale activităţii de angajare în decursul al doilea trimestru. În alte cinci regiuni, respectiv "Bucureşti-Ilfov", "Nord-Est", "Vest", "Nord-Vest" şi din "Sud-Vest" sunt consemnate valori negative ale activităţii de angajare.

Angajatorii din regiunea "Sud" au intenţii de angajare mixte pentru trimestrul următor, previziunea de angajare fiind zero, remarcându-se o ameliorare a planurilor de recrutare faţă de trimestrul trecut, de 16 puncte procentuale.

"În opt din cele zece sectoare de activitate analizate angajatorii previzionează intenţii de angajare negative în decursul trimestrului doi. Cele mai sumbre intenţii de angajare sunt anunţate de angajatorii din construcţii şi de cei din transport, depozitare şi comunicaţii (...). Perspective de angajare slabe sunt raportate şi de angajatorii din sectorul energie electrică, gaze şi apă (...) şi de cei din sectorul hoteluri şi restaurante (...). Totuşi, angajatorii din sectorul comerţul cu ridicata şi cu amănuntul anunţă oportunităţi de a creşte volumul angajărilor", se arată în studiu.

Directorul general Manpower România a explicat că prima parte a anului este adesea o perioadă incertă pentru angajatori, iar mulţi dintre ei sunt destul de atenţi în legătură cu planurile lor de angajare, chiar şi în momentele prospere.

"Angajatorii ştiu că piaţa îşi va reveni în cele din urmă, aşa că aşteaptă semne de stabilitate înainte de a merge mai departe şi de a creşte din nou numărul angajaţilor. Odată ce semnalele uşor optimiste deja apărute vor fi confirmate şi în trimestrul următor, angajatorii vor fi gata să reacţioneze rapid la ascensiunea pieţei", a mai spus reprezentantul firmei de recrutare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici