ANI: Cosmin Meleca, fost consilier al ministrului Muncii, în conflict de interese penal

Cosmin Silviu Meleca, fost consilier al ministrului Muncii, în mandatul Marianei Câmpeanu, a fost găsit de inspectorii de integritate în conflict de interese penal, existând totodată indicii privind posibila săvârşire de către acesta a unor infracţiunii asimilate celor de corupţie.

952 afișări
Imaginea articolului ANI: Cosmin Meleca, fost consilier al ministrului Muncii, în conflict de interese penal

ANI: Cosmin Meleca, fost consilier al ministrului Muncii, în conflict de interese penal (Imagine: Shutterstock)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa unor indicii privind posibila sâvârşire a infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie, precum şi încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală în cazul lui Cosmin Silviu Meleca, fost consilier al Ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale pe problematica fondurilor europene (în perioada 11 mai - 26 septembrie 2012) şi fost Director la Direcţia Verificări de Management şi Monitorizare din cadrul AMPOSDRU (în perioada 6 februarie 2009 - 1 iulie 2010), întrucât, prin prisma atribuţiilor de conducere, există prezumţia că acesta ar fi intrat în posesia unor informaţii cu privire la implementarea mai multor proiecte, pe care ulterior le-a utilizat în scopul obţinerii de venituri, se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Astfel, potrivit ANI, în perioada exercitării funcţiilor de mai sus, au avut loc evaluarea, contractarea şi implementarea mai multor proiecte finanţate din fonduri europene, ai căror beneficiari au externalizat serviciile de management fie către Cosmin Silviu Meleca (prin încheierea unor contacte individuale de muncă), fie către societatea în cadrul căreia acesta era asociat sau administrator (prin contracte de prestări servicii).

Cosmin Silviu Meleca, susţin inspectorii de integritate, a încălcat atât dispoziţiile articolului 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia" fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică", cât şi dispoziţiile articolului 12, litera a) din Legea nr. 78/2000, conform cărora "sunt pedepsite cu închisoarea de a unu la cinci ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană [...] utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale".

În cazul lui Meleca, ANI a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către persoana evaluată a infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie, prevăzută de articolul 12, litera a) din Legea nr. 78/2000, precum şi a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de articolul 301 din Codul Penal.

Cosmin Silviu Meleca a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, dar nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, mai precizează ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici