Ani grei de puşcărie pentru un jurnalist rus independent

Jurnalistul independent Ivan Safronov, fost de la Kommersant, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare.

541 afișări
Imaginea articolului Ani grei de puşcărie pentru un jurnalist rus independent

22 de ani într-o închisoare de maximă securitate pentru răspândirea de ştiri secrete pe care, în realitate, oricine le poate găsi pe documente oficiale şi articole publicate de ceva vreme. Ivan Safronov, 32 de ani, fost jurnalist Kommersant, a primit ieri una dintre cele mai grele pedepse din istoria Rusiei post-sovietice. 

Avocaţii lui Safronov susţin că sentinţa este în întregime politică, „pentru a da un exemplu” şi că tânărul jurnalist plăteşte pentru că dezvăluise intenţia guvernului rus de a vinde luptători Sukhoi-35 Egiptului.

Un acord de două miliarde de dolari blocat după intervenţia guvernului SUA la Cairo.

În timpul procesului, avocaţii lui Safronov au postat 19 link-uri către documente publice care conţineau aceleaşi informaţii „top secret” pe care reporterul le-ar fi transmis „contactelor” sale, unui reporter ceh (care a negat orice legătură cu serviciile sale secrete şi unui politolog rus care locuieşte în Germania, Demuri Voronin.

A făcut greşeala de a intra în Rusia anul trecut, convins că nu are de ce să se teamă. A fost arestat imediat şi acum este judecat şi pentru spionaj.

Convins de nevinovăţia sa, Safronov a respins în urmă cu o lună un acord propus de procuratură care îi oferea o pedeapsă „uşoară” de 12 ani în schimbul mărturisirii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici