ANI: Managerul Spitalului de Oftalmologie Bucureşti, Monica Pop, în conflict de interese

ANI a constatat un conflict de interese în cazul Monicăi Pop - manager al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti -, întrucât aceasta a încheiat 62 contracte de asistenţă juridică şi de reprezentare în instanţă cu două cabinete de avocatură care au reprezentat-o şi ca persoană fizică.

461 afișări
Imaginea articolului ANI: Managerul Spitalului de Oftalmologie Bucureşti, Monica Pop, în conflict de interese

Monica Pop (Imagine: Carmen Obreja/Mediafax Foto)

"Pop Monica Daniela a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală, întrucât, în calitate de manager, a încheiat, în perioada 2010 - 2013, un număr de 62 contracte de asistenţă juridică şi de reprezentare în instanţă a intereselor spitalului, cu Cabinetele de avocatură Puiu Gabriela şi Gătejeanu Florian. Valoarea celor 62 contracte ale spitalului cu cabinetele de avocatură este de 60.650 lei. Totodată, Cabinetele de avocatură Puiu Gabriela şi Gătejeanu Florian au reprezentat în instanţă şi interesele acesteia, în calitate de persoană fizică, în aceleaşi procese civile ale căror părţi sunt Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti şi Pop Monica Daniela", precizează Agenţia Naţională de Integritate (ANI), într-un comunicat remis joi MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, între Monica Pop şi cabinetele de avocatură menţionate au fost încheiate 27 contracte de asistenţă juridică şi reprezentare, în valoare totală de 6.000 lei.

"Astfel, cabinetele de avocatură au fost remunerate atât de către Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, reprezentat de către Pop Monica Daniela, în calitate de manager, cât şi de către persoana fizică Pop Monica Daniela", se mai arată în comunicat.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material […] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

Potrivit ANI, Monica Pop a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

"Pop Monica Daniela a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", mai arată ANI.

Instituţia aminteşte că, potrivit legii, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ste decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici