ANI se contrazice cu Dinescu: O decizie definitivă privind incompatibilitatea nu afectează CNSAS

Decizia de incompatibilitate a lui Mircea Dinescu dată de inspectorii ANI nu afectează "în niciun fel" activitatea CNSAS, susţin oficialii Agenţiei, contrazicând afirmaţiile lui Dinescu potrivit cărora scopul ANI ar fi anularea tuturor hotărârilor CNSAS la a căror adoptare a participat.

19 afișări
Imaginea articolului ANI se contrazice cu Dinescu: O decizie definitivă privind incompatibilitatea nu afectează CNSAS

ANI se contrazice cu Dinescu: O decizie definitivă privind incompatibilitatea nu afectează CNSAS (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a dat publicităţii, miercuri, un comunicat de presă menit a fi o replică la o declaraţie a lui Dinescu din aceeaşi zi.

Declaraţia făcută de Dinescu şi contrazisă de ANI, reluată în comunicatul de miercuri al instituţiei, este: "Eu şi CNSAS am dat în judecată ANI. Toate dosarele la care eu am participat în ultimii ani pot fi reluate, adică toţi securiştii dovediţi pot face contestaţie; bănuiesc că tot subterfugiul ăsta a fost văzut de cei de la ANI, pentru că, hai să fim serioşi, faptul că eu am o fermă de capre şi că sunt incompatibil, este ridicolă povestea".

În replică, ANI precizează că CNSAS nu este parte în procesul în care Dinescu a contestat decizia privind incompatibilitatea sa la Curtea de Apel Bucureşti. În plus, reprezentanţii ANI ţin să afirme că, în cazul în care Dinescu ar pierde procesul, acest fapt nu produce efecte juridice asupra activităţii CNSAS.

"Rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti privind constatarea stării de incompatibilitate în cazul domnului Mircea Dinescu nu produce, în niciun fel şi sub nicio formă, vreun efect juridic asupra deciziilor la luarea cărora acesta a participat în exercitarea mandatului de membru al Colegiului CNSAS. Subliniem faptul că hotărârea judecătorească nu este opozabilă CNSAS şi, mai mult, nu există niciun temei legal care să justifice afirmaţiile domnului Mircea Dinescu privind efectele juridice ale hotărârii judecătoreşti privind constatarea stării de incompatibilitate asupra deciziilor CNSAS", se arată în comunicatul ANI.

Reprezentanţii ANI precizează că, în cazul în care decizia privind incompatibilitatea lui Dinescu ar rămâne definitivă, sancţiunea ar fi eliberarea acestuia din funcţia deţinută, fără a produce efecte asupra deciziilor instituţiei.

Totuşi, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a afirmat că o parte dintre aceste decizii ale CNSAS luate cu Dinescu în Colegiu "ar putea avea probleme" în cazul în care cei vizaţi le-ar contesta.

"Este vorba de cele date cu participarea domnului Dinescu după data la care noi am constatat incompatibilitatea sa, deci după februarie 2010. Acelea ar putea avea o problemă de legalitate. Cele anterioare însă, în niciun caz. Există jurisprudenţă pentru asta. În cazul incompatibilităţilor acest lucru nu se poate întâmpla. Situaţia este diferită de cea a conflictului de interese, unde, într-adevăr, contractele semnate de cineva aflat în conflict de interese pot fi ulterior anulate de instanţă. Dar nu este cazul aici", a explicat Georgescu.

ANI a ajuns la concluzia că Mircea Dinescu este incompatibil cu funcţia de membru al Colegiului CNSAS întrucât ar fi deţinut, simultan, timp de câţiva ani, şi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale.

Într-o primă fază, ANI a cerut Senatului demiterea lui Mircea Dinescu din funcţia de membru al Colegiului CNSAS, după ce actul prin care inspectorii de integritate constataseră incompatibilitatea acestuia ar fi rămas definitiv prin necontestare. Dinescu însă a susţinut că a contestat decizia ANI în termenul prevăzut de lege, surse din CNSAS declarând, la acel moment, pentru MEDIAFAX, că poetul a transmis documentele către Curtea de Apel prin poştă.

Cauza a fost pusă pe rol de instanţă, poetul declarând că primul termen al procesului a fost stabilit pentru ziua de miercuri, 15 septembrie.

Totuşi, chestorul Senatului Ioan Chelaru, a declarat, în 2 septembrie, că scrisoarea ANI prin care se cerea ca Senatul să îl revoce pe Mircea Dinescu din Colegiul CNSAS a fost transmisă către Birourile permanente reunite.

Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a explicat pentru MEDIAFAX că Senatul poate continua procedurile parlamentare în acest caz fără a mai aştepta rezultatul procesului în care Dinescu a dat în judecată ANI, contestând decizia de incompatibilitate.

"Parlamentul, Senatul în acest caz, acţionează ca o comisie de disciplină. Astfel, pe regulamentele existente, Senatul poate să dea un verdict în privinţa cererii noastre vizându-l pe domnul Dinescu şi înainte ca instanţa să dea o hotărâre definitivă. Acesta este motivul pentru care - deşi domnul Dinescu a contestat decizia noastră şi ne vom judeca cu dânsul - cererea noastră îşi continuă traseul", a explicat Georgescu.

El a reamintit faptul că ANI a transmis Senatului cererea de demitere a lui Dinescu doar după ce Curtea de Apel a răspuns "în scris" că nu a primit contestaţia lui Dinescu în termenul de 15 zile prevăzut de lege.

"Având în vedere comunicarea Curţii de Apel, care ne transmitea că, până la expirarea termenului, domnul Dinescu nu contestase decizia, noi credem că demersul juridic al domniei sale nu a fost făcut în termen, de aceea am ridicat deja în proces excepţia tardivităţii introducerii acţiunii şi aşteptăm să vedem ce va hotărî completul. Însă indiferent dacă ne vom judeca sau nu şi indiferent de decizia instanţei, Parlamentul poate să dea curs solicitării noastre privindu-l pe domnul Dinescu şi înainte de o decizie defintivă a instanţei", a conchis Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici