ANI va declanşa procedura de verificare a averii lui Radu Mazăre

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a primit, joi, o înştiinţare oficială de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) prin care i se aduce la cunoştinţă că ANI s-a sesizat din oficiu şi va declanşa procedura de verificare a averii sale.

292 afișări
Imaginea articolului ANI va declanşa procedura de verificare a averii lui Radu Mazăre

ANI va declanşa procedura de verificare a averii lui Radu Mazăre (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

El a declarat că ştia de zece zece zile că ANI va demara această anchetă.

"Îi aştept pe domnii de la ANI să verifice şi răzverifice tot ce vor. N-am nicio temere în ceea ce priveşte ancheta ANI", a mai spus Mazăre.

El a mai precizat că verificarea ANI vine după ce a făcut unele declaraţii la Comitetul Executiv al PSD, de la Turnu Măgurele, la adresa lui Traian Băsescu şi l-a numit "Iuda" pe acesta.

"Cred însă că primul care ar trebui verificat de ANI este Băsescu, alături de fiicele lui. Dacă tot luptă el împotriva corupţiei şi pozează pe cai albi!", a mai spus primarul Constanţei.

El a declarat că nu sunt discrepanţe între declaraţia de avere de anul acesta şi cea de anul trecut, fiind vorba de o diferenţă de 20.000 de euro în plus în 2009 pe care o poate justifica cu documente fără nicio problemă.

În 22 iunie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a comunicat că Radu Mazăre nu şi-a depus la timp declaraţia de avere, fiind pasibil, conform legii, de amendă şi de declanşarea procedurii de verificare a averii, însă acesta a respins acuzaţiile, susţinând că documentul este depus.

"Declaraţiile de avere şi de interese ale domnului Radu Mazăre nu se regăsesc în arhiva instituţiei", comunica ANI.

Conform legii, nedepunerea la timp a declaraţiilor de avere şi de interese de către cei care, prin lege, sunt obligaţi să o facă, este sancţionabilă cu amendă în cuantum de maximum 500 de lei şi declanşarea procedurii de verificare a averii celui vizat. Termenul de depunere a declaraţiilor de avere a expirat în 15 iunie.

În replică, Mazăre a respins acuzaţiile, sugerând instituţiei să verifice înainte de a da comunicate.

"ANI să se verifice pe ea însăşi dacă a verificat depunerea sau nedepunerea în registrul declaraţiilor de avere pe care îl ţine secretarul Consiliului Local. Am depus declaraţia de avere pe data 9 iunie, este înregistrată. ANI întâi să verifice şi apoi să dea comunicate", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul Constanţei, Radu Mazăre.

În 22 iunie, pe site-ul Primăriei Constanţa, singura declaraţie de avere a edilului care putea fi vizualizată era cea depusă de acesta după ce, în urma alegerilor locale din 2008, a obţinut un nou mandat de primar.

Mazăre însă a arătat că declaraţia sa de avere va apărea pe site-ul instituţiei în termen de 30 de zile de la data depunerii documentului.

"Declaraţia mea de avere va apărea pe site-ul Primăriei în termen de 30 de zile de la data depunerii. Dar asta nu e treaba mea, ci a secretarului Consiliului Local", afirma Mazăre.

Potrivit declaraţiei de avere apărută pe site-ul Primăriei Constanţa şi datată 9 iunie 2009, edilul deţine o şalupă cu motor Bayliner şi o remorcă peridoc pentru şalupă, precum şi patru conturi de 5.500 de dolari, 24.995 de dolari, 793 de lei, 68 de euro şi o sumă cash de 230.000 de euro. De asemenea, Radu Mazăre deţine acţiuni la opt firme, de aproape 140.000 de lei şi are acordate mai multe împrumuturi. Două dintre acestea în valoare de 51.140 de lei şi 42.060 de dolari au fost făcute către firma Xenoti, 1.626.310 către Nisipuri SA şi 600.000 de euro către un cetăţean grec. Primarul Constanţei nu are datorii, potrivit declaraţiei de avere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici